Annons
Nyheter

Oväntat mycket klirr i statskassan

Ekonomi • Publicerad 11 januari 2022
Det blev ett oväntat stort överskott i budgetsaldot för finansminister Mikael Damberg (S) 2021. Arkivbild
Det blev ett oväntat stort överskott i budgetsaldot för finansminister Mikael Damberg (S) 2021. ArkivbildFoto: Lars Schröder/TT

Statens betalningar gav ett överskott på 78 miljarder kronor 2021, enligt Riksgälden. Det kan jämföras med myndighetens prognos på 22 miljarder kronor.

"Sveriges ekonomi har återhämtat sig snabbare än väntat från nedgången 2020 och statsfinanserna har stärkts. Återhämtningen i ekonomin har inneburit både högre skatteinkomster och lägre utgifter för staten. Sammantaget leder det till ett större budgetöverskott än vad Riksgälden prognostiserade i oktober", skriver Riksgälden.

Annons

Under pandemiåret 2020 var statens så kallade budgetsaldo ett underskott på 221 miljarder kronor.

Statsskulden vid senaste årsskifte uppgick till 1 204 miljarder kronor, en nedgång med 76 miljarder på ett år.

Under december 2021 resulterade statens betalningar i ett underskott på 76,3 miljarder, vilket kan jämföras med en prognos på ett underskott på 91,5 miljarder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons