Nyheter

Oväntat litet exportfall för Kina

Kina • Publicerad 7 juni 2020
Pekingbor deltar i ett regeringsinitiativ som ska stimulera den inhemska konsumtionen. Bilden är från 6 juni.
Pekingbor deltar i ett regeringsinitiativ som ska stimulera den inhemska konsumtionen. Bilden är från 6 juni.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Den kinesiska exporten minskade mindre än väntat under maj, visar nya siffror. Fallet stannade på 3,3 procent, jämfört med samma månad 2019. Enligt en Reutersenkät var det väntade tappet omkring 7 procent.

Importsiffrorna däremot föll oväntat mycket, med 16,7 procent mot samma månad förra året, vilket tyder på en kraftigt minskad inhemsk efterfrågan i spåren av coronapandemin. Raset är det största på en månad sedan början av 2016.

Kina rapporterade ett större handelsöverskott än väntat för maj, på nära 63 miljarder dollar. Det är den högsta siffran sedan Reuters började bevaka frågan 1981. Enligt nyhetsbyråns beräkningar innebär det att Kinas handelsöverskott mot USA ökade till nära 28 miljarder dollar under maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.