Nyheter

Oväntat litet BNP-fall för norsk ekonomi

Norges ekonomi exklusive oljesektorn krympte med 4,7 procent i april jämfört med månaden före, enligt landets statistikbyrå SSB. Coronakrisen slår därmed inte riktigt lika hårt mot landet som befarat.
Ekonomi • Publicerad 5 juni 2020
Norska oljeinvesteringar bromsar kraftigt sedan oljepriset fallit i coronakrisen, vilket slår hårt mot norsk ekonomi. Arkivbild
Norska oljeinvesteringar bromsar kraftigt sedan oljepriset fallit i coronakrisen, vilket slår hårt mot norsk ekonomi. ArkivbildFoto: Carina Johansen/NTB/TT

En bidragande faktor som dämpade BNP-fallet i april var att nedgången för norsk detaljhandel inte blev lika djup som befarat, konstaterar Pål Sletten, chef för SSB:s nationalräkenskaper.

Norge är i djup kris och läget är allvarligt, men utsikterna har förbättrats de senaste veckorna, konstaterar SSB i ett pressmeddelande.

Pål Sletten beskriver nedgången som ojämnt fördelad i den norska ekonomin, med tydligare negativa effekter på områden som direkt berörs av Norges smittskyddsåtgärder. Dessutom kommer minskad efterfrågan på olja i världen ha effekter flera år framåt för norsk ekonomi även om landet klarar sig från nya coronautbrott.

SSB justerar i samband med BNP-talet för april sina prognoser. För 2020 räknar byråns ekonomer nu med ett BNP-fall på 3,9 procent, om man räknar bort olje- och gasindustrin. Det kan jämföras med en tidigare beräkning på minus 5,5 procent.

För 2021 räknar SSB-ekonomerna med en återhämtning med en tillväxt på 4,3 procent, följt av en BNP-ökning på 3,2 procent 2022.

Arbetslösheten beräknas öka till 5,1 procent i år och sjunka tillbaka till 4,5 procent 2021.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.