Annons
Nyheter

Ovanlig morddom mot polis i Filippinerna

Filippinerna • Publicerad 14 mars 2023
Dödsskjutningen av en 17-årig student 2017 orsakade stora protester mot president Dutertes krig mot droger. Arkivbild.
Dödsskjutningen av en 17-årig student 2017 orsakade stora protester mot president Dutertes krig mot droger. Arkivbild.Foto: AP/TT

En filippinsk polis döms för att ha dödat två tonåringar under det kontroversiella krig mot droger som inleddes av landets förre president Rodrigo Duterte.

Under sin sexåriga mandatperiod, som avslutades 2022, beordrade Duterte öppet polisen att skjuta ihjäl narkotikamisstänkta personer om filippinska tjänstemäns liv var i fara.

Annons

Över 6 200 människor dog i anti-narkotikakampanjen, enligt officiella siffror – men människorättsgrupper uppskattar att det snarare handlar om tiotusentals offer.

Domen mot den filippinske polismannen är ovanlig. Tidigare har bara tre poliser dömts för att ha dödat en misstänkt under ett tillslag.

Dutertes efterträdare Ferdinand Marcos har lovat att fortsätta kriget mot drogerna, men i stället fokusera på förebyggande åtgärder och rehabilitering.

Människorättsgrupper uppger dock att dödandet har fortsatt även under hans styre.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons