Nyheter

Oväder drog fram över Sverige

SMHI och Vägverket varnar för blixthalka i stora delar av landet under fredagskvällen och natten mot lördagen.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2008
Foto: BT/arkiv

Ett rejält oväder har dragit fram över Sverige med bland annat ishalka som följd.

–?Vi har en varning för halka för Götaland, Svealand och upp över Gävleborgs län. Det är för att vi har haft ett nederbördsområde som berört stora delar av södra Sverige, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI, till TT och fortsätter:

–?Det rör sig vidare bort under kvällen och natten och det kommer att klarna upp. Vi får minusgrader på de flesta håll i landet och det gör att de våta vägbanorna kommer att frysa på. Det kan nog bli riktigt halt på vägarna.

Polisen i Västra Götaland har inte någon extra beredskap till följd av halkvarningarna.

–?Vi kan bara uppmana folk att köra försiktigt. Det är omdömet som gäller, alla vet ju om att vintern kommer, säger Stefan Gustavsson, presstalesman för polisen i Västra Götaland.

Tidigt på fredagskvällen fanns det inga rapporter om några svåra olyckor till följd av halkan.

Men ovädret ställde till med stora problem tidigare under fredagen.

På småländska höglandet i de östra delarna av Jönköpings län föll förhållandevis stora mängder snö under natten till fredagen.

Några allvarliga olyckor därifrån har inte rapporterats in. Däremot orsakade snön el- och telestörningar. Som mest var cirka 3 000 hushåll utan ström i länet under fredagen men det flesta hade fått strömmen tillbaka under fredagskvällen.

Riksväg 68 i höjd med Skinnskatteberg var blockerad av elva långtradare på morgonen. En hade också åkt i diket sedan snön har vräkt ner hela natten, uppgav polisen i Västmanlands län.

På fredagsmorgonen kom även larm om en båtolycka i Mälaren utanför Västerås. Två personer räddades ur vattnet, medan två befaras ha drunknat.

–?Båten tog in vatten. Det var väldigt hårt väder ute på Mälaren, det gick vågor som var uppemot en och en halv meter höga. De hade väl bara inte räknat med ovädret, sade Börje Strömberg, pressinformatör vid polisen i Västmanland.

Vid 19-tiden inträffade en trafikolycka på väg 80 utanför Sandviken.

–?Det tycks vara uppemot åtta bilar inblandade i olyckan. Jag vet inte om någon är skadad, säger Daniel Mathsson, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborgs län, till TT.

Han berättar att poliserna som är ute på olyckan rapporterat om att det är mycket halt på olycksplatsen.

Enligt Vägverkets hemsida är det stopp för trafiken i båda riktningarna. Tidigast vid 21-tiden beräknas arbetet på vägen vara avslutat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.