GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Österrike avskaffar lagen om vaccintvång

Den kontroversiella lagen om coronavaccintvång i Österrike slopas helt, meddelar regeringen. Beskedet kommer bara några månader efter att lagen trädde i kraft.
Österrike • Publicerad 23 juni 2022
Vaccintvånget i Österrike har lett till högljudda protester. Nu slopas lagen helt. Arkivbild.
Vaccintvånget i Österrike har lett till högljudda protester. Nu slopas lagen helt. Arkivbild.Foto: Lisa Leutner/AP/TT

När lagen började gälla i början av februari var planen att vaccinkontroller skulle genomföras från mitten av mars, och att de som vägrade vaccinera sig skulle få böta upp till 3 600 euro, drygt 38 000 kronor. Men kontrollerna ställdes in innan dess, då regeringen meddelade att en så långtgående åtgärd inte längre kunde rättfärdigas.

Hälsominister Johannes Rauch har sagt att åtgärden lett till djupa splittringar i landet och att tvånget till och med hade gjort att en del valt att inte vaccinera sig.

Lagen har lett till högljudda protester i landet.

Vaccintvånget gällde alla över 18 utom gravida kvinnor, de som varit sjuka i covid-19 mindre än ett halvår tidigare och de med medicinska orsaker.

Aktuella siffror visar att 62 procent av befolkningen har giltigt vaccinationsintyg i landet, vilket är mindre än de flesta andra västeuropeiska länder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.