Nyheter

Ostar lockade många besökare

Utrustade med tandpetare i högsta hugg, gick flera hundra personer in för den traditionella ostavsmakningen i Sandaredsskolan på lördagen.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2014
Gemma, Per-Ola och Sheila, alla med efternamnet Johansson testar tegelosten som Krister Hansson erbjuder.
Gemma, Per-Ola och Sheila, alla med efternamnet Johansson testar tegelosten som Krister Hansson erbjuder.Foto: Lars-Åke Green

Så många hängde på låset, att när provsmakningen och valen var avklarade, blev det kö till den gemensamma kassan.

Man kan verkligen tala om tradition när det gäller Ostmässan. Sandhults hembygdsförening arrangerade den första mässan för 35 eller möjligen 36 år sedan. Initiativtagare var Estrid Nyman som arbetade på Mjölkcentralen.

Ostmässor var populärt på 1970-talet, och det tycks vara minst lika populärt idag. Cirka 500 personer kom under den första timmen och hade en del på programmet om de skulle smaka sig igenom 80-talet ostar. Och tänk på alla små fyrkantiga smakprover som skars upp till besökarna.

- Vi konkurrerar inte med mataffären, säger hembygdsföreningens sekreterare Eva-Karin Krantz, utan tar bara hem sådana ostar som man vanligen inte hittar i affären.

Ett exempel är Almnäs tegel, en hårt pressad skållad ost och påminner om det hanslagna tegel som tillverkades vid Almnäs bruk från 1700-talet. Osten skapades inför kronprinsessan Victoria och prins Daniels besök på gården.

Hembygdsföreningen har en speciell ostkommitté om fem personer som håller i inköpen. Varje år finns det några nyheter med och andra faller bort. I år fanns det ostar från Italien och Schweiz, fast de allra flesta kom naturligtvis från ostlandet Sverige. Några var till och med närproducerade i Gäsene härad.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.