Osäkerhet inför ny börsvecka
Världens ledare söker lösningar för att lindra effekterna av krisen – som tros påverka även Sverige.
Europeiska centralbanken (ECB) skulle på söndagskvällen hålla telefonkonferens för att besluta om eventuellt stödköp av italienska statsobligationer, i syfte att rädda landet från att sjunka ännu djupare i det ekonomiska träsk där redan Grekland, Portugal och Irland befinner sig.
Inför mötet uppmanade ECB-chefen Jean-Claude Trichet centralbankens styrelse att godkänna omedelbara stödköp, uppgav en källa enligt Reuters. Framför allt tyska företrädare vill dock se fler konkreta krisåtgärder i Italien och Spanien innan några löften ges.
Kräver åtgärder
Telefonerna hos världens ledare gick varma på söndagen och samtal mellan representanter för G7- och G20-länderna avlöste varandra.
Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's nedgradering av USA:s kreditbetyg från högsta nivån AAA till AA+ fortsatte samtidigt att skapa ekonomiska svallvågor – och möttes av motangrepp från Obama-administrationen.
Över debatten om nedvärderingen hovrade Kinas kommentar, förmedlad av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina, att "USA:s regering måste inse det smärtsamma faktum att de gamla goda dagarna, när landet kunde låna sig ur en sörja som det själv skapat, nu slutligen är över".
Osäkerheten präglade de börser som var öppna på söndagen. Kurserna i Israel och Dubai föll kraftigt och följde därmed den dystra börshandeln i förra veckan.
"Sprid riskerna"
Trots den ekonomiska turbulensen tycker inte Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, att svenska småsparare ska känna sig alltför oroliga. Det viktiga är att ha god koll på sin egen ekonomi, däribland bolån, räntor och amorteringar. Gabrielsson råder sparare att sprida sina risker och att se över hur sparandet är fördelat.
– Det är viktigt att ha sitt sparande på andra ställen än just exponerat mot börsen. Det är bra att ha en buffert och den kan gott och väl stå på ett bankkonto. Man kan också ha ett räntesparande där man får något bättre ränta mot att man kanske låser in pengarna i något år, säger hon.
Börsen i Sverige har fallit kraftigt den senaste tiden. Vad som händer när den öppnar på måndagen är svårt att säga.
– Det var ju en väldigt ryckig dag i fredags. Det man kan konstatera är att det är en väldigt stor nervositet och osäkerhet, säger SBAB:s chefsekonom Tomas Pousette, som tror att en osäker och ryckig höst väntar.
Enligt Lars Jonung, professor i ekonomi vid Lunds universitet och medlem i Finanspolitiska rådet, är situationen med en skuldkris i USA och Europa samtidigt unik. Skulle en ny internationell finanskris uppstå slår det hårt mot den svenska industrin.
– Men vi har mycket starka statsfinanser jämfört med omvärlden. Vi är bättre rustade ekonomiskt-politiskt än de flesta länder, säger han.
Privatekonomens råd till spararna
Ha god koll på dina inkomster, utgifter, lån och sparande. Se över de olika delarna.
Prata med din bank om du känner dig osäker.
Följ den ekonomiska utvecklingen.
Sprid dina risker och se över hur ditt sparande är fördelat.
Ha sparande på fler ställen än exponerat mot börsen.
Se till att ha en buffert.
Bolån, räntor och amorteringar kan också behöva ses över. Detsamma gäller pensionssparandet.
Källa: Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea