Annons
Nyheter

Öronmärkta pengar ska stävja gängkriminalitet

80 miljoner kronor avsätts kommande år till kommunernas arbete mot gängkriminalitet, uppger regeringen. Men enligt Socialdemokraterna är satsningen en stor nedskärning.
Politik • Publicerad 11 september 2023
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen/TT

De 80 miljonerna finns med i den kommande budgeten och ska bidra till förebyggande insatser för att förhindra att unga hamnar i kriminalitet.

Satsningen, som särskilt ska fokusera på kommuner med utanförskapsområden, är treårig. År 2025 och 2026 beräknas den till 150 miljoner kronor per år.

Till socialtjänsten

Annons

"Den treåriga satsningen på förebyggande insatser mot gängkriminalitet görs för att stärka kommunernas viktiga brottsförebyggande arbete, till exempel inom socialtjänsten", säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson i ett pressutskick.

Men beskedet möts av kritik. Socialdemokraterna menar att regeringen skär ned på det brottsförebyggande området genom att inte förlänga en tidigare satsning på 250 miljoner kronor om året.

"Absurd prioritering i detta läge", skriver den socialdemokratiska riksdagsledamoten Teresa Carvalho på X, tidigare Twitter.

"Vassare uppdrag"

De 250 miljonerna var avsatta för sociala insatser i utsatta områden under 2021–2023. S ville förlänga satsningen även 2024.

Liberalernas Johan Pehrson skriver i en kommentar:

"Vi kommer ge ett vassare uppdrag med nya pengar till kommunerna för att förebygga att fler ungdomar dras in i kriminalitet. Socialdemokraternas tillfälliga satsning som tar slut i år gick bland annat till skolsociala team – bara det satsar vi 250 miljoner på 2024, utöver den här nya satsningen på förebyggande åtgärder."

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons