Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många coronaprotester i Europa

Demonstrationer mot coronarestriktioner hölls i en rad länder under lördagen. På några håll ledde protesterna till sammandrabbningar med polis.
Polisen trycker tillbaka demonstranter i tyska Kassel.
Polisen trycker tillbaka demonstranter i tyska Kassel.
Foto: Swen Pfoertner/AP/TT
Tusentals människor demonstrerade i London på lördagen.
Tusentals människor demonstrerade i London på lördagen.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

I Amsterdam använde polisen vattenkanon för att skingra omkring 500 demonstranter, rapporterar AFP.

Och i tyska Kassel satte polisen in pepparsprej och vattenkanoner mot en demonstration som samlat tusentals deltagare. Bakom protesten står personer med koppling till Querdenken-rörelsen – en blandning av coronaförnekare, högerextrema och vaccinmotståndare.

Konfrontationer med polis

Demonstranterna hade fått tillstånd att hålla sig till två platser i de östra delarna av Kassel, men när demonstranter tagit sig in till centrum uppstod konfrontationer med polis, rapporterar tidningen Hessische Niedersächsische Allgemeine.

På lördagseftermiddagen bedömde polisen att mellan 15 000 och 20 000 personer deltog i protesten i centrum. Innerstaden stängdes för buss- och spårvagnstrafik.

I London samlades tusentals människor. Demonstranterna gick från Hyde Park mot Westminster. Polisen grep minst 33 personer, rapporterar BBC.

Även i Wien hölls en demonstration. Drygt tusen personer deltog innan polisen upplöste den. Flera personer greps, enligt österrikiska medier.

I den lilla schweiziska staden Liestal samlades mellan 3 000 och 5 000 personer till en tyst protest för att kräva ett slut på åtgärder som tvingat restauranger och andra offentliga lokaler att hålla stängt i månader. Och i Bulgariens huvudstad Sofia demonstrerade 500 personer.

Säkra mötesplatser

I Berlin är drygt 1 800 poliser i tjänst för att hålla ordning vid en rad demonstrationer under helgen. Man har också inrättat säkra mötesplatser för journalister där reportrar som känner sig hotade kan dra sig undan, skriver Berliner Zeitung.

Ungefär 400 personer demonstrerade i Helsingfors. Polisen tillät demonstranterna att fortsätta sedan de delat upp sig i mindre grupper, skriver nyhetsbyrån SPT.

I Oslo samlades mellan 100 och 200 personer utanför stortinget för att protestera mot coronarestriktioner och vaccineringen, rapporterar NTB.

Läs mer