Nyheter

Oro för vattenbrist i Göteborg

Minst 100 000 Göteborgare riskerar bli utan dricksvatten i ett års tid.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2010

Orsaken är att en 45 år gammal, och nio kilometer lång vattentunnel som leder råvatten från Göta Älv till Göteborgs kommuns vattenreservoarer i Stora- och Lilla Delsjön, riskerar att rasa, skriver Göteborgs-Posten.

– Den kommer att rasa. Tunnlar gör det. Men vi vet inte om det sker nästa vecka, om fem eller om 20 år, säger Lars Rosén, forskare på Chalmers, till GP, som på kommunens uppdrag gjort en riskanalys om Göteborgs vattenförsörjning.

Enligt en simulering som gjordes 2005 kunde upp till 200 000 göteborgare bli helt vattenlösa, främst vintertid, vid ett tunnelras.

Göteborg Vatten vill investera 700 miljoner kronor i en anläggning vid Lackarebäck vid Göta Älv, så att Göteborg i ett krisläge skulle kunna hämta allt sitt vatten därifrån. Får man klartecken kan sårbarheten minskas 2017 skriver tidningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.