Nyheter

Oppositionen ökar ledningen

Med ett halvår kvar till valet fortsätter oppositionen att öka sin ledning mot Alliansen.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2010
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

De rödgröna samlar nu 51,7 procent av väljarna och skulle därmed få egen majoritet.

Enligt väljarbarometern, som gjorts av Novus Opinion på uppdrag av TV4 Nyheterna, är skillnaden mellan de politiska blocken nu uppe i 9,1 procentenheter, jämfört med 4,7 procentenheter för en månad sedan.

– I dag finns det ingenting som tyder på att Alliansen är på väg att återhämta sitt stöd, säger Arne Modig, opinionsanalytiker på Novus till TV4 Nyheterna.

Bäst går det för Socialdemokraterna, vars väljarstöd ökar med 1,7 procentenheter till 35,8 procent. Även Vänstern och Miljöpartiet fortsätter uppåt, båda med 0,4 procentenheter till 6,0 respektive 9,9 procent.

Betydligt sämre går det för Alliansen där Moderaterna tappar 2,5 procentenheter till 26,9 procent. Folkpartiet backar 0,8 procentenheter till 6,1 procent. Centern får stöd av 5,4 procent av väljarna i undersökningen och ökar därmed med 1,1 procentenheter jämfört med för en månad sedan, men partiet har fortfarande tappat 2,5 procentenheter jämfört med valet 2006. Kristdemokraterna får 4,2 procent – en ökning med 0,3 procentenheter.

Sverigedemokraterna håller sig kvar ovanför riksdagsspärren, men tappar 0,2 procentenheter till 4,3 procent av väljarstödet.

Ingen enskild förändring jämfört med föregående månad är statistiskt säkerställd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.