Önskemål om delat ledarskap för V
Favoritkandidater är Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.
Det framgår av en rundringning Dagens Nyheter gjort efter att v-ledaren Lars Ohly meddelat att han inte ställer upp till omval utan avgår vid partikongressen i januari.
Av 18 tillfrågade partidistrikt svarade 13 att de vill se delat ledarskap på samma sätt som i Miljöpartiet.
Fördelar med två ledare
Statsvetarprofessorn och socialdemokraten Ulf Bjereld anser att fördelarna med ett delat ledarskap väger tyngre än nackdelarna. Han var själv "försiktigt för" delat ledarskap när Socialdemokraterna diskuterade Mona Sahlins efterträdare.
– Det är svårt att hitta en person som kan leva upp till alla kraven som ställs på en partiledare i dag, säger Bjereld.
Han pekar på att partiledaren alltid måste vara tillgänglig, han eller hon måste också ha förmåga att hålla samman partiet, kommunicera i medier och vara en bra förhandlare.
Bjereld menar också att ett delat ledarskap ger en möjlighet att visa på mångfalden i ett parti, eftersom fler företrädare då syns utåt.
– Särskilt Vänsterpartiet, som varit centraliserat av tradition, skulle ha behov av det. Man skulle då visa att man är mer med sin tid.
Nackdelarna är, enligt Bjereld, att två partiledare kan leda till att partiet uppfattas som otydligt.
– Det kan också leda till konflikter i partiet, där två partiledare kan komma att företräda olika falanger. Sen måste personkemin vara bra, partiledarna måste fungera bra tillsammans.
Bjereld bedömer också att kraven i Vänsterpartiet på ett ledarskap som delas av en man och en kvinna är en del i det interna strategiska maktspelet.
– De i V som vill ha Sjöstedt eller Linde har större chans att få sin vilja igenom med ett tudelat ledarskap, säger han.
"Ganska starka krav på en kvinna"
Wiwi-Anne Johansson, partistyrelseledamot och partiets distriktsordförande i Bohuslän, är en av dem som vill ha tudelat ledarskap.
– Två partiledare kan kommunicera mer med väljarna. Och att vara ensam partiledare är ett väldigt tufft uppdrag, säger hon.
Hon tror inte att det skulle vara svårt att hitta två personer som fungerar bra tillsammans.
– De ska ju inte gifta sig eller bo ihop.
Johansson bedömer att kraven i partiet på att Ohlys efterträdare blir en kvinna är "ganska starka". Hennes favoritledarduo är riksdagsledamoten och förre EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt och partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.
TT: Skulle Sjöstedts chanser öka om det blir ett delat ledarskap?
– Det tror jag inte. Det är i alla fall inte så som jag resonerar.
Johansson vill också att partiet håller en rådgivande medlemsomröstning om vem som ska bli partiledare.