Annons
Nyheter

"Omfattande diskriminering av romer"

Romerna i Sverige har under 1900-talet utsatts för systematiska kränkningar och övergrepp, skriver integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på Dagens Nyheters debattsida.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2014

I den vitbok som regeringen presenterar i dag visas hur hur romerna på område efter område behandlats som andra klassens människor.

"Många av de fördomar som lever kvar mot romer i dag och mycket av det utanförskap vi fortfarande ser är en följd av de historiska övergreppen", skriver Ullenhag.

Annons

Regeringens vitbok bygger på intervjuer med romer och resande samt på arkivmaterial och forskarstudier. Den pekar ut flera områden där romer systematiskt diskriminerats. De har ofta förvägrats både skolgång och bostad och har under hela seklet utsatts för omfattande registreringar. Deras möjligheter att komma in på arbetsmarknaden har också varit mycket begränsade.

Till de mörkaste kapitlen hör tvångssteriliseringarna och de rasbiologiska kartläggningarna. När landets polismyndigheter beskrev romer under början av förra seklet användes ord som "fula" och "opålitliga". Slutsatsen från många polisdistrikt var att romerna var "fullständigt onyttiga människor" som borde "utrotas".

Romer förvägrades ofta bostad och i många kommuner kunde den som hyrde ut bostad till en rom få böta. Vitboken motbevisar alltså fördomen om att romer inte ville vara bofasta, skriver Ullenhag.

Under många år var romer också förbjudna att resa in i riket. Svenska romer som reste utomlands kunde alltså inte vara säkra på att släppas in igen. Detta förbud gällde fram till 1954.

"Vi ansågs vara en föraktad och mindervärdig ras", berättar Rosa Taikon i vitboken. "Romer som överlevde nazisternas förföljelse fick inte komma in i landet förrän långt efter andra världskrigets slut".

Förtrycket mot romer

Romer har utsatts för förföljelse i Sverige sedan början av 1500-talet.

Under 1600-talet föreskrev olika förordningar hur romer skulle fördrivas från landet.

Under 1700-talet förekom tvångsmässig värvning till krigsmakten och tvångsförflyttning.

På 1800-talet och ända fram till andra världskrigets slut försvårades möjligheterna för romer att utöva sina traditionella näringar genom olika förordningar om handel och om lösdriveri.

Mellan 1914 och 1954 gällde invandringsförbud för romer.

Under mellankrigstiden fördes rasbiologiska tankegångar och romer sågs som ett hot mot den svenska folkstammen.

Övergrepp begicks också inom ramen för steriliseringslagstiftningen.

Flera systematiska kartläggningar av romer gjordes under 1900-talet, varav en del går långt in i vår närtid.

Källa: DO, regeringen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons