Annons
Nyheter

Oljegiganter pressas hårt i krisen

Radikalt lägre efterfrågan i coronakrisen har slagit hårt mot de stora olje- och gasbolagen under andra kvartalet. Hur illa ute branschen är kommer att klarna de närmaste dagarna, när branschens allra största aktörer pumpar ut delårsrapporter.
Ekonomi • Publicerad 28 juli 2020
Oljeindustrin väntas rada upp förlustrapporter de närmaste dagarna, efter ett historiskt turbulent andra kvartal i coronakrisens spår. Arkivbild.
Oljeindustrin väntas rada upp förlustrapporter de närmaste dagarna, efter ett historiskt turbulent andra kvartal i coronakrisens spår. Arkivbild.Foto: Eli Hartman AP/TT

Normalt kan de största bjässarna inom olja och gas – som har allt från produktion till raffinaderier, handel och försäljning i verksamheten – parera prisfall på olja och gas ganska bra. Billigare insatsvaror ger exempelvis bättre marginaler för raffinaderierna.

Men tvärstoppet för resor och nedstängda ekonomier gav historiska effekter på priset, som gör att hela branschen nu går back.

Ner en tredjedel

Annons

I grova drag har priset på så kallad brentolja och amerikansk råolja fallit en tredjedel hittills i år. Andra kvartalet inleddes med en priskollaps ned till som lägst minus 40 dollar per fat för amerikansk råolja den 20 april – vilket alltså innebar att bolagen under några dygn var tvungna att betala för att bli av med terminskontrakt för oljeleveranser.

Stora oljekoncerner som BP och Royal Dutch Shell har redan flaggat för stora nedskrivningar för andra kvartalet, på upp till 17,5 miljarder respektive 22 miljarder dollar. Och för Shell väntas kvartalet bli till det första förlustkvartalet hittills för koncernen.

Oljekonsumtionen faller

Shell lägger fram sin kvartalsrapport på torsdag, samtidigt som italienska Eni och franska Total redovisar sina kvartalsrapporter. Veckan avslutas därefter med kvartalsrapporter från de amerikanska oljejättarna Exxon och Chevron på fredag, medan brittiska BP:s rapport kommer i början av nästa vecka.

Prognoser är förstås osäkra i coronapandemin, vars utveckling avgör så många faktorer både vad gäller utbud och efterfrågan. Men den globala oljekonsumtionen väntas enligt oljekartellen Opec falla till 91 miljoner fat per dag i år, ned från fjolårets 99,7 miljoner fat per dag. Även nästa år väntas konsumtionen globalt hamna lägre än 2019 års nivåer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons