Annons
Nyheter

Olivoljan kan bli dyrare till hösten

Livsmedelsbolagen Fontana Food och Di Luca varnar för att flera importvaror som olivolja kan bli ännu dyrare i höst till följd av torkan i södra Europa och kronans försvagning gentemot euron, skriver Dagens industri.
Ekonomi • Publicerad 3 juli 2023
Torka i länder vid Medelhavet kan leda till högre priser på olivolja, enligt livsmedelsbolagen Fontana Food och Di Luca. Arkivbild.
Torka i länder vid Medelhavet kan leda till högre priser på olivolja, enligt livsmedelsbolagen Fontana Food och Di Luca. Arkivbild.Foto: Domenico Stinellis/AP/TT

Fontanas vd Loizos Papadopoulos tar som exempel grekisk och spansk olivolja som nu säljs redan för mer än dubbelt så mycket som normalt, 7 euro mot vanligtvis 3 euro per liter.

– Priset är rekordhögt. Skördarna har halverats i Spanien som är den största producenten i världen. Samtidigt ökar konsumtionen globalt. Italien köper upp halva Greklands olivoljeproduktion. För konsumenterna kommer olivolja att bli dyrare till hösten, säger Papadopoulos till tidningen.

Annons

Bolaget Di Luca, som står bakom varumärket Zeta, konstaterar att priset på olivolja slår hårt mot bolagets inköpskalkyler, och att de knappa olivskördarna i Spanien ger stor påverkan på det totala utbudet.

– Sedan har vi högre energi- och transportkostnader, stigande förpackningspriser och valuta på det. Många faktorer påverkar inköpen, alla går tyvärr i fel riktning. Däremot är vi inte oroliga över tillgången, eftersom Sverige är ett så litet land i sammanhanget, säger Di Lucas inköpschef Helene Rehnberg till Di.

Lantbrukarnas riksförbund varnar samtidigt för att torkan i Sverige, i kombination med räntehöjningar och kostnadsökningar, kan leda till ännu högre matpriser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons