Nyheter

Oklart om nedtvingat plan i Iran

Ett amerikanskt stridsflygplan som kränkt iranskt luftrum har tvingats ned på marken i Iran, rapporterar en iranska nyhetsbyrå. Men uppgifterna går isär.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2008

Det amerikanska planet tvingades ned av iranska stridsflyg, enligt nyhetsbyrån Fars.

Enligt halvofficiella Fars var flygkränkningen oavsiktlig. Fem amerikanska militärer förhördes sedan på en iransk flygplats och släpptes dagen därpå, rapporterar nyhetsbyrån enligt Reuters.

Fars sade inte när incidenten ska ha ägt rum.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon förnekar de iranska uppgifterna.

– Vi saknar inget flygplan i regionen och vi har inga uppgifter om att någon flygplan ska ha landat i Iran, säger talesmannen Patrick Ryder.

– Jag har inte hört talas om något sådant, säger en annan Pentagonrepresentant, Bryan Whitman.

Enligt Fars rörde det sig om ett flygplan av typen Falcon som flög på låg höjd för att undvika att upptäckas av radar. Planet ska ha nått iranskt luftrum från det USA-allierade Turkiet.

Amerikanerna släpptes när det framgick att de var på väg till Afghanistan och fick fortsätta sin färd dit, hette det i Fars version.

Iran och USA är inbegripna i en bitter och potentiellt krigsutlösande konflikt om Teheranregeringens kärnteknikprogram. Enligt bland andra USA försöker Iran utveckla kärnvapen medan iranierna insisterar på att de bara vill utveckla civil kärnkraft.

Motstridiga uppgifter rapporteras om den påstådda flygincidenten i Iran.

Enligt den arabisktalande statliga iranska tv-kanalen al-Alam ska flygplanet visserligen ha haft fem höga amerikanska militärer ombord, samt tre civilpersoner, men planet ska ha varit civilt och inte amerikanskt. Möjligen var det brittiskt eller ungerskt och var på biståndsuppdrag.

al-Alams källa sades vara officiell men anonym. Kanalen påstod också att planet tvingades ned i söndags och fortsatte till Afghanistan på måndagen.

Från amerikanskt håll spekulerar också en del enligt Reuters att planet var civilt med tanke på hur många som ska ha varit ombord, men källorna sade sig inte känna till händelsen.

I april 2007 släppte Iran 15 brittiska flottister och marinkårssoldater efter nästan två veckors fångenskap. De beskylldes för att ha kränkt iranskt vatten vid gränsen mot Irak.

Iransk statlig tv rapporterade senare att planet var ungerskt och att inga amerikaner fanns ombord, enligt Reuters.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.