GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ökad risk för RS-virus när restriktioner hävs

Under coronapandemin har antalet fall av RS-virus minskat kraftigt i bland annat Sverige. Men nu pekare forskare i Kanada på att fallen ökar igen – trots att det normalt sett är lågsäsong.
Vetenskap • Publicerad 3 augusti 2021
Bebisar drabbas i regel hårdast av RS-virus. Arkivbild.
Bebisar drabbas i regel hårdast av RS-virus. Arkivbild.
Foto: Gustav Sjöholm/TT

När coronarestriktionerna börjar hävas runtom i världen finns det risk för ett uppsving av förkylningsviruset RS, rapporterar Vetenskapsradion i P1.

Det är forskare i Kanada som spår ökningen efter att ha sett en uppgång av fall under sommaren – som vanligtvis är lågsäsong för viruset, som drabbar de allra minsta barnen värst.

Under coronapandemin har fallen minskat så drastiskt att forskarna trott att viruset helt försvunnit. Mellan augusti i fjol och maj i år, registrerades endast 239 fall av RS-virus i Kanada. Året före var motsvarande siffra 19 000.

Samma trend gäller för Sverige där antalet fall under senaste vintersäsongen (oktober till maj) var 195. Så få fall har aldrig registrerats under de 20 år som Folkhälsomyndigheten har övervakat viruset. Säsongen 2018–2019 var det drygt 7 300 fall.

Men nu ökar alltså fallen igen, inte bara i Kanada utan även i länder som Frankrike, Storbritannien och Australien.

I Sverige konstateras en mindre ökning av fall i Stockholm, enligt radion. Däremot syns ingen tydlig ökning i på exempelvis Sahlgrenska sjukhuset eller Norrlands universitetssjukhus.

– Vi hade också pratat om ett skräckscenario med ett ganska högt patientflöde, men det blev inte så. Vi har normala siffror, det är en vanlig sommar just nu, säger Ioannis Orfanos, barnläkare på Skånes universitetssjukhus, till Vetenskapsradion.

Fakta: RS-virus

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus.

Viruset smittar lätt och de allra flesta barn i Sverige blir smittade någon gång före två års ålder.

Barn under sex månader och barn som tillhör en så kallad riskgrupp kan bli allvarligt sjuka.

Vanligaste symptomen är hosta, snuva med segt slem, feber, irriterade och röda ögon samt väsande och pipig andning.

Sök vård vid misstanke om RS om barnet är under ett år eller tillhör en riskgrupp.

Viruset är allra vanligast under vinterhalvåret.

Källa: 1177 Vårdguiden

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.