Annons
Nyheter

Norska nedstängningar tynger Clas Ohlson

Förlusten ökar oväntat mycket för Clas Ohlson. Stängda butiker i Norge pekas ut som en avgörande faktor.
Men ägarna belönas.
Ekonomi • Publicerad 2 juni 2021
Clas Ohlson redovisar bokslut för brutet räkenskapsår. ArkivbildFoto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Försäljningen dök, främst i Norge under perioden februari–april, det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Restriktionerna i vårt västra grannland medförde att runt hälften av de norska butikerna höll stängt. Men även i Sverige och Finland minskade försäljningen, om än mindre, vilket resulterade i en kvartalsförlust på 80 miljoner kronor före skatt, vilket var sämre än aktieanalytikerna hade spått.

Fjärde kvartalet är den sämsta perioden för detaljhandelskedjan, även ett normalår. Sett över hela det gångna året ökade däremot lönsamhet och vinst jämfört med året före.

Annons

– Vi har levererat ett stabilt resultat, säger vd Kristofer Tonström på en webbkonferens.

Nu kommer återbäringen

Och nu belönas aktieägarna. I fjol blev det ingen utdelning. Nu föreslås nästan hela det gångna årets vinst delas ut till ägarna, enligt förslaget till stämman. Kassan är stark, betonar Kristofer Tonström.

När butikerna har haft det svårt har den digitala försäljningen gått desto bättre med höga tillväxttal. Ungefär tio procent av försäljningen sker nu över nätet, enligt Kristofer Tonström.

Öka marknadsandel

Fast även om samhällena öppna upp så smått räknar inte Tonström med någon jättefart på försäljningen i butikerna igen förrän framåt hösten. Och då hoppas detaljhandelskedjans vd att man ska kunna växa.

– Jag ser en god möjlighet att öka vår marknadsandel, säger han.

Efter pandemin är det många som undrar hur de eventuellt nya beteendemönstren ska påverka handeln, vissa butiker kanske ligger fel, och hur utvecklas e-handeln? Kristofer Tonström är en av dem. Han pekar på att Clas Ohlson kommer att skynda långsamt för att se hur butikerna utvecklas.

Fakta: Resultatet i siffror

Clas Ohlson redovisar en förlust före skatt på 79,8 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, som avslutades i april. Det kan jämföras med förlusten på 58,5 miljoner kronor under motsvarande kvartal 2020.

Analytiker hade i snitt räknat med en förlust på 66 miljoner kronor före skatt, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Försäljningen sjönk till 1 538 miljoner kronor, ned från 1 643 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning på 6:25 kronor per aktie uppdelat på två lika stora utbetalningar.

Källa: Clas Ohlson

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons