Annons
Nyheter

Ohly: Ett stort misslyckande för regeringen

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly är starkt kritisk till utvecklingen i Saabaffären och menar att regeringen har skuld i den nuvarande situationen.
Nyheter • Publicerad 25 november 2009

– Det är ett stort misslyckande för regeringen om det blir så, vilket mycket tyvärr pekar på, att Saab inte kommer att överleva. Då har ett av Sveriges starkaste varumärken och en av Sveriges starkaste industrier gått i konkurs under en borgerlig regering, säger han till TT.

Det han är mest kritisk till handlar om saker som borde ha gjorts för länge sedan.

Annons

– En aktiv regering borde direkt ha tagit initiativ till att söka nya ägare till Saab – gett sig in i processen för att försöka hitta lösningar. I stället var nästan det enda budskapet från regeringen att skattebetalarnas pengar inte skulle användas, och det betyder att man talade ner värdet på företaget. Framtida ägare frågade sig naturligtvis varför staten var så angelägen om att ta avstånd från Saab.

Något förstatligande av Saab vill Lars Ohly däremot inte se.

– Jag tror inte att det är en långsiktigt hållbar lösning. Däremot hade jag gärna sett att de statliga garantierna för det här lånet från Europeiska investeringsbanken hade kommit mycket tidigare. Det är fortfarande inte hundraprocentigt framförhandlat, även om regeringen nu har sagt ja till att garantera pengarna, och det är en oerhörd senfärdighet som har sänkt värdet på bolaget.

Nu gäller det i stället att rädda vad som räddas kan, säger Lars Ohly.

– Jag tycker inte att man ska ge upp än. Regeringen borde ta initiativ till att träffa alla inblandade för att reda ut vad det var som brast och om det finns några förutsättningar att fortsätta processen. Ett sådant initiativ ska man inte knyta allt för starka förhoppningar till, men man ska i alla fall göra allt man kan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons