Nyheter

Offret var skyttens enda måltavla

Maskerad likt rånarna i en känd Hollywoodfilm gick mannen fram till sitt offer och sköt honom till döds.
Nyheter • Publicerad 26 december 2011
Foto: Johan Nilsson/Scanpix

– Gärningsmannen har för avsikt att avrätta den här personen, säger spaningsledare J-B Cederholm om annandagsmordet i Malmö.

Offret, en man strax under 30 år, satt vid ett bord och spelade kort när den maskerade mannen öppnade eld. Han träffades av flera skott och avled på plats av sina skador.

– Offret är ännu ej identifierat. Vi är dock rätt säkra på vem det är, säger länskriminalens spaningsledare J-B Cederholm.

Ytterligare två män i ungefär samma ålder träffades av den maskerade mannens kulor, en i benet och en i handen. Ingen av dem vistades i mordoffrets direkta närhet under skottlossningen i klubblokalen, där tio till femton personer befann sig. Båda har sagt till polisen att de inte upplevde sig själva som måltavlor.

– Det händer i den här villervallan och kalabaliken och vilda västern-stämningen som pågår i lokalen strax efter det att han har börjat skjuta.

Skytten var ensam, beväpnad med ett eller två vapen – och enligt flera vittnen maskerad likt rånarna i den amerikanska filmen The Town från 2010.

– En mask som föreställer ett äldre mansansikte, gubbansikte.

Efter mordet sprang den maskerade mannen från lokalen. Ingen har gripits för dådet.

De tre skjutna männen är samtliga kända av polisen sedan tidigare – men polisen tror i nuläget inte att mordet är gängrelaterat. Det har troligen inte heller någon koppling till förra veckans dödsskjutning i en kafélokal i centrala Malmö.

– Vi ser inte i dag något samband mellan de olika mord som skett i Malmö i år.

De många mordutredningarna i Malmö har gjort polisens situation ansträngd. Det fattas helt enkelt personal.

– Vi kommer att begära hjälp utifrån. Vi måste göra det. Vi reder inte ut det med den personalstyrka vi har, säger J-B Cederholm.

Skottlossningen

Polisen fick larm om skottlossning i en lokal på Västanforsvägen i Malmö klockan 19.45 på annandag jul.

Tre män i åldrarna 25–30 år hittades skottskadade i lokalen, där någon form av föreningsverksamhet bedrivs.

Svårast skadad var en man som skjutits i magen. Hjärt- och lungräddning påbörjades, men mannen avled.

De andra två fick lindriga skador i handen respektive benet.

Omkring 15 personer såg skjutningen.

Västanforsvägen går genom ett mindre industriområde och är en parallellgata till den stökiga Norra Grängesbergsgatan där polisen tidigare har slagit till mot flera svartklubbar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.