Annons
Nyheter

Oense med politiker om sexslavar

En stor majoritet av japanerna är kritiska mot en framträdande politiker som uttalat sig om att det var en militär nödvändighet att Japan höll kvinnor som sexslavar under andra världskriget.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2013

Det visar två nya opinionsmätningar.

Uppemot 200 000 kvinnor från Korea, Kina, Filippinerna och andra länder tvingades enligt historiker att tjänstgöra i bordeller där japanska soldater var kunder. Hot, våld och bortföranden var inslag i tvånget.

Annons

Borgmästaren i Osaka Toru Hashimoto sade förra veckan att kvinnornas roll var "nödvändig" för militären, vilket väckt raseri i Kina, Sydkorea och även kritik i USA.

Nyhetsbyrån Kyodo rapporterar enligt Japan Times på nätet att han senare klargjort att hans uttalande syftade på hur militären på den tiden betraktade systemet. Han anser också att det är orättvist att enbart rikta kritik mot Japan.

– USA har lagt historien om användandet av lokala kvinnor under Vietnamkriget på hyllan, säger han enligt Kyodo.

Japanerna är dock enligt mätningar kritiska mot Hashimotos uttalanden. En opinionsundersökning i tidningen Mainichi visar att 71 procent anser att kommentarerna var "opassande". En annan undersökning i tidningen Asahi ger vid handen att 75 procent betraktar borgmästarens uttalanden som "problematiska".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons