Annons
Nyheter

Regeringsbildning drar ut på tiden

Förhandlingarna om regeringsbildningen i Israel börjar närma sig sitt slut.
Senast vid midnatt måste oppositionsledaren Yair Lapid få allt på plats för att ta makten. Såväl bosättarhögern som den arabiska sidan har krav som kan stjälpa det känsliga bygget.
Israel • Publicerad 2 juni 2021
Naftali Bennett (till vänster) ledare för Yamina i samspråk med Yair Lapid partiledare för Yesh Atid i knesset på onsdagen.
Naftali Bennett (till vänster) ledare för Yamina i samspråk med Yair Lapid partiledare för Yesh Atid i knesset på onsdagen.Foto: Ronen Zvulun/AP/TT
Benjamin Netanyahu med telefon i handen då Israels parlamentariker på onsdagen röstade fram en ny president.
Benjamin Netanyahu med telefon i handen då Israels parlamentariker på onsdagen röstade fram en ny president.Foto: Ronen Zvulun/AP/TT

Benjamin Netanyahus framtid som premiärminister hänger på en skör tråd.

Med bara mindre än bara timmar kvar till midnatt pågår förhandlingarna om en ny regering för fullt.

Annons

Det är en minst sagt brokig skara partier som måste stödja Lapid, från yttersta bosättarkanten till islamister. Men de flesta har tidigare signalerat att de är ombord.

Skrivit under

En stötesten har varit Mansour Abbas, ledare för islamistiska Raam. För att stödja den nya regeringen ska han ha krävt någon form av stopp för de nya regler som gynnar judiska bosättare i ockuperade östra Jerusalem. Det var egendomskonflikten där, i stadsdelen Sheik Jarrah, som blev den tändande gnistan till kriget mellan Israel och palestinska Gaza tidigare i maj.

Sent på kvällen rapporterade bland annat The Jerusalem Post att Abbas skrivit under på att ingå i en koalition.

En annan knäckfråga har varit kampen om en plats i landets justitieutskott, rapporterar nyhetssajten Ynet. I det väljs domare till domstolarna, ett väldigt viktigt organ inte minst eftersom Netanyahu och andra högt uppsatta politiker ofta hamnar i klammeri med rättvisan.

Yngre generation

Merav Michaeli, ledare för Arbetarpartiet, har i koalitionssamtalen lovats regeringens plats i utskottet. Men nu uppges Ayelet Shaked från högeralliansen Yamina kräva platsen, annars stödjer hon inte regeringsbildningen. Shaked var justitieminister 2015–2019, har stort inflytande och representerar med sina 45 år en yngre generation än många av de andra toppolitikerna.

På onsdagskvällen rapporterar medierna om ett kompromissförslag som går ut på Michaeli och Shaked skulle rotera på posten.

Ny president

Tidigare under onsdagen befann sig alla huvudpersonerna i samma lokal, då parlamentet knesset röstade fram Arbetarpartiets veteran Isaac Herzog som ny president, en i Israel mestadels ceremoniell roll. Naftali Bennett, ledare för Shakeds parti Yamina, sågs enligt israeliska medier gå fram och tillbaka och prata med både Shaked och Michaeli i samband med knessetsessionen.

I det senaste valet den 23 mars kom ingen gruppering i närheten av de nödvändiga 61 mandat som krävs för majoritet bland knessets 120 platser.

Netanyahus Likud fick 30 platser, en tillbakagång med sju. Och hans kontakter med de övriga tolv partierna och konstellationerna i syfte att ragga stöd misslyckades.

"Nationell enhet"

Den avgående presidenten Reuven Rivlin gav då, som den israeliska grundlagen påbjuder, mandat till Lapid att hitta en regeringsplattform.

Annons

Den tidigare journalisten och tv-ankaret Yair Lapid – som också varit finansminister under Netanyahu 2013–2014 – och hans parti Yesh Atid ("Det finns en framtid") fick 17 platser i parlamentet med en sekulär mittenpolitik. Men Lapid har alltså tvingats söka stöd från alla håll till det som israeliska medier kallar "förändringsblocket".

Bennett, som ses som en parallell ledarfigur till blocket bredvid Lapid, kallar satsningen för en "nationell enhetsregering".

Fakta: Brokig maktkamp

Benjamin Netanyahu, född 21 oktober 1949 och ledare för partiet Likud, har varit premiärminister i två omgångar, men i sammanlagt sju regeringsbildningar.

Första gången var Netanyahu premiärminister från 18 juni 1996 till 6 juli 1999.

Netanyahu blev åter premiärminister 31 mars 2009.

Vid valet 17 maj 2020 kunde han förbli vid makten i samarbete och stöd av åtta partier och allianser.

Vid det senaste valet den 23 mars i år fick Likud 30 av parlamentet knessets 120 platser. Partiet tappade 7 platser.

Partiet Yesh Atid, med partiledare Yair Lapid, fick 17 platser och blev därmed Israels andra största parti.

Sammanlagt 13 partier och konstellationer fick platser i knesset vid senaste valet.

Benjamin Netanyahu är misstänkt för bland annat mutbrott, bedrägeri och trolöshetsbrott, och står åtalad i flera fall. En första rättegång inleddes i maj 2020, men det kan ta år innan dom faller.

Källor: The Economist, NE

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons