Annons
Nyheter

Obetalda skulder ökar – fler till Kronofogden

Antalet skuldärenden ökar hos Kronofogden, och nästa år väntas det bli ännu värre.
– Vi får in samtal från folk som aldrig haft med Kronofogdemyndigheten att göra tidigare, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på myndigheten.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ekonomi • Publicerad 28 oktober 2023
Antal ansökningar per år, 2015–2026.
Antal ansökningar per år, 2015–2026.Foto: Johan Hallnäs

Davor Vuleta berättar att många oroliga ringer till myndigheten. De mår dåligt av sin ekonomiska oro.

– De kan ha spenderat för mycket pengar. Kanske köpt ett nytt hus och belånat sig, renoverat och kanske också rest för pengarna. Men kostnaderna stack iväg och pengarna räcker inte. I slutändan finns en oro att inte klara av det grundläggande.

Annons

Han förklarar att när de ekonomiska problemen väl har hamnat hos Kronofogden så har det gått rätt långt. Då har man, efter en ekonomisk oro under en längre tid, inte kunnat lösa sina problem. När Kronofogdemyndigheten får in deras ärenden är den oron mycket påtaglig, och har också varit det ett bra tag. Det skapar stort lidande. Ekonomiska bekymmer kan vara riktigt farligt, konstaterar han.

Farligt

– Socialstyrelsen kom just med en rapport som visade att risken för suicid ökar vid ekonomiska problem, och forskare i Lund har just kommit med en rapport om att en av fem överskuldsatta har försökt ta sitt liv en eller flera gånger. Det här måste tas på allvar.

Fast oron i sig behöver inte vara dålig, tycker han. I alla fall inte om den hjälper oss att göra något åt våra problem. Den som är orolig för sin ekonomi kanske tar tag i det som brustit tidigare, som att göra en budget, dra ned på kostnader eller försöka öka sina inkomster.

– Men lagom är bäst. Vi ska vara oroliga, det är bra med oro så att vi tar tag i problem. Men om det blir för mycket oro så kan det leda till psykisk ohälsa. Då kan man behöva proffshjälp, både av sjukvården och av budget- och skuldrådgivare.

Ärendena hos Kronofogden har hittills i år ökat rejält.

– Totalt sett har vi en ökning på 12 procent för de första sex månaderna. Hos 65-plussare är ökningen 18 procent, och för kvinnliga 65-plussare är ökningen hela 21 procent.

Ökningen bland äldre gör honom särskilt bekymrad.

Många nya ärenden kommer in till Kronofogden. Arkivbild.
Många nya ärenden kommer in till Kronofogden. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

– Den gruppen är upplärd att spara först och köpa sedan, men nu ser jag framför mig att pensionärer med låga pensioner helt enkelt inte får pengarna att räcka till. De kan inte heller påverka sina inkomster.

Nu ser Kronofogdemyndigheten att ännu fler kommer att hamna hos dem nästa år.

– Nu får vi in samtal från folk som aldrig haft med Kronofogdemyndigheten att göra tidigare.

Annons

Det innebär ännu fler oroliga människor.

– Det kan jag säga, den som har ekonomiska problem mår verkligen inte bra, säger Davor Vuleta.

Fakta

Två rapporter

Forskarna Henrik Levinsson, Sara Probert-Lindström, Rebecka Holmgren, Emma Nilsson Sundström och Richard Ahlström vid Lunds universitet har i samarbete med Kronofogdemyndigheten undersökt sambandet mellan överskuldsättning och självmord. De har kommit fram till att var femte överskuldsatt har försökt att ta sitt liv. Rapporten " Suicidal behaviour in over-indebted individuals: a cross-sectional study in Sweden " presenterades i juni i år.

Socialstyrelsen har just presenterat en rapport om att ekonomisk utsatthet ökar suicidrisken, Högre risk för psykisk ohälsa och suicid bland mottagare av ekonomiskt bistånd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons