Nyheter

"Obama valde knäckebröd"

President Barack Obamas uttalanden om Syrien och USA:s övervakning fick stort genomslag i medier världen över – men resten av hans Sverigebesök passerade relativt obemärkt i världspressen.
Nyheter • Publicerad 5 september 2013
Foto: Pablo Martinez Monsivais

"Som en avlägsen kusin som oväntat kommer till middag efter att i åratal ha ignorerat inbjudningar", skriver Los Angeles Times om Obamas hastigt påkomna besök.

Tidningen konstaterar att Fredrik Reinfeldt tog emot en gäst som var distraherad av Syrienkrisen. Förhoppningar om uppmärksamhet på svenska favoritämnen : klimatförändringar, Arktis och handel – var till stor del krossade. Tidningen skriver att den svenske statsministern höll en viss distans till sin gäst genom att hävda att det var upp till FN att ställa den syriska regimen till svars för anklagelserna om användning av nervgas.

Även utanför USA uppmärksammades besöket. Süddeutsche Zeitung skriver att Obama valde knäckebröd i stället för kaviar, när han ställde in mötet med Rysslands Vladimir Putin. Stockholmsbesöket är världspolitiskt en liten notis, men för svenske utrikesministern Carl Bildt en triumf, skriver tidningen och fortsätter:

"Ingen annan förkroppsligar den nya proamerikanska utrikespolitiken i Sverige så konsekvent som Bildt. Han gillar därför inte när Obamabesöket beskrivs som en slump. Han anser att den 4 september 2013 är kulmen på år av diplomatiskt arbete."

Israeliska tidningen Haaretz inleder med att berätta om Obamas besök i Stockholms synagoga och hyllningen till Raoul Wallenberg, under USA-presidentens "historiska" Sverigebesök.

Haaretz beskriver hur vinkande och fotograferande folksamlingar kantade kortegevägen från Arlanda, och flockades längs gator och på balkonger för att få en skymt av Obama.

Men inte alla svenskar var lika begeistrade, konstaterar tidningen och rapporterar om tusentals demonstranter som protesterar mot Syrienpolitiken, övervakning och Guantanmolägret.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.