Nyheter
USA:s president gick upp i talarstolen i plenum vid lunchtid.
Nyheter • Publicerad 18 december 2009
Barack Obama i talarstolen.
Barack Obama i talarstolen.Foto: Susan Walsh

– Jag är här inte här för att tala utan för att handla, sade Barack Obama.

Han betonade USA:s ansvar för klimatet i egenskap av världens största ekonomi och det land efter Kina som står för mest utsläpp.

– Vi ämnar att ta vårt ansvar, sade Obama.

Han upprepade det amerikanska förslaget att minska USA:s utsläpp med 17 procent jämfört med 2005 års nivåer, men ställde också tydliga krav om att alla länders åtgärder mot klimatet måste vara tydligt mätbara för att det ska bli en uppgörelse i Köpenhamn.

Före honom hade Kinas premiärminister Wen Jibao och Brasiliens president Lula da Silva talat kraftfullt om att sådana mätningar är rent nationella angelägenheter.

Obama varnade mötesdeltagarna för vad som kan hända om mötet slutar med ett misslyckande:

– Vi kan ta ett steg framåt och bli delaktiga i ett historiskt beslut. Eller så kan vi välja att dröja – och fortsätta att argumentera i ytterligare några årtionden.

Obama tryckte starkt på USA:s krav på transparens när det gäller u-ländernas utsläppsminskningar. USA vill att ländernas åtgärder följs upp, kontrolleras och verifieras.

– Utan transparens är ett avtal inte möjligt. Amerika är berett att ställa upp på att vara med och finansiera klimatåtgärder, men det är bara om finansieringen ingår i ett avtal där vi verifierar våra åtgärder. Information måste delas mellan länderna, sade Obama.

Obama uttryckte en förhoppning om att en överenskommelse fortfarande är möjlig att uppnå, men upprepade flera gånger att tiden är mycket knapp och att målet bara kan nås om alla parter kompromissar.

– Vi är här för att vi alla är medvetna om riskerna med klimatförändringen. Nu är frågan om vi är kapabla att lösa problemet. Inget land kan få allt som det önskar. Vi vet sedan länge var motsättningarna finns. Vi har varit fängslade vid dem i 20 års tid. Nu är det dags att agera.

Han tillade att världen i stort vid det här laget undrade vad ledarna för världens länder egentligen ägnade sig åt i Köpenhamn.

– Det har varit ändlösa diskussioner, ändlösa möten. Efter vad som hänt här är vår förmåga satt i tvivel.

Han upprepade USA:s klimatbud på en 17-procentig minskning av växthusgasutsläppen till 2020 jämfört med 2005, och en ännu brantare minskningskurva därefter.

– Vårt åtagande är ambitiöst. Vi är medvetna om vårt historiska ansvar, och vi kommer att axla det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.