Annons
Nyheter

Obama hem med stärkta meriter

USA:s president Barack Obama kan efter fyra dagar i Mellanöstern sätta åtminstone en fjäder i hatten: han ges äran för att Israel och Turkiet nu är på god fot igen.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2013
Barack Obama, till höger, får beröm för att han har fått Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, till vänster att förbättra sina relationer med Turkiet.
Barack Obama, till höger, får beröm för att han har fått Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, till vänster att förbättra sina relationer med Turkiet.Foto: Pablo Martinez Monsivais

Obama rundade på lördagen av sin resa i regionen med att strosa runt i klippstaden Petra i Jordanien.

I fredags lovade han kung Abdullah att Jordanien, som tagit emot nästan en halv miljon flyktingar från Syrien, ska få ett hjälppaket till flyktingarna värt 200 miljoner dollar.

Annons

Efter Obamas besök i Israel rapporterades att det var han som förmådde Benjamin Netanyahu att ringa till Turkiet och be om ursäkt för de nio turkiska dödsoffer som krävdes när israeliska soldater bordade aktivistflottan Ship to Gaza till havs 2010.

Ersättning utlovades till anhöriga, och nu lappar de gamla bundsförvanterna Israel och Turkiet ihop sin vänskap.

– Bra för situationen i hela det östra Medelhavsområdet, kommenterar utrikesminister Carl Bildt för TT.

Oroas av grannländer

Obama underströk USA:s starka band till Israel, och eftersom Turkiet är med i militäralliansen Nato är det av vikt för USA att relationerna även mellan de länderna inte ska vara bottenfrusna – särskilt som det pågår inbördeskrig i Syrien, som gränsar till båda.

Obama är liksom grannländerna oroad att terrorbenägna extremister ska få fäste i Syrien, och han är obenägen att beväpna regimens motståndare.

För Israel är Irans förmodade kärnvapenambitioner en minst lika stor fråga.

Palestina i bakvatten

Något större hopp om att fredsprocessen mellan israeler och palestinier ska gå framåt fanns inte före Obamas resa – och har inte tillkommit efter den.

Det inrikespolitiska läget i Israel är sådant att de krafter har stärkts som är obenägna att överge bosättningar på ockuperad mark, och Obamas ansträngningar på området bestod främst i han riktade sig till unga i Israel och framhöll tvåstatslösningen som det enda som kan ge hopp om verklig säkerhet.

President Barack Obama har åkt hem och merparten av strålkastarna har slocknat, men USA:s utrikesminister John Kerry är kvar på den diplomatiska karusellen i Mellanöstern.

I Kerrys helgprogram ingick möten med både palestinska och israeliska ledare: palestiniernas president Mahmud Abbas i Amman och därefter premiärminister Benjamin Netanyahu i Israel.

Kerrys uppdrag är att försöka hitta sätt att väcka liv i fredsprocessen.

Obama – vars ambitioner i frågan grusades under hans första mandatperiod – har inte lagt fram några nya egna förslag, bara uppmanat parterna att arbeta för fred. (TT-Reuters)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons