Nyheter

ÖB: Helikopterproblemet är löst

Minst två sjukvårdshelikoptrar från andra länder kommer ständigt att stå i beredskap på Marmals flygplats i Mazar-i-Sharif, där de svenska soldaternas förläggning finns.
Nyheter • Publicerad 18 december 2009

Det är ÖB Sverker Göransons svar till försvarsminister Sten Tolgfors på frågorna när och hur Försvarsmakten äntligen ska kunna garantera att det finns ambulanshelikoptrar som snabbt kan rädda skadade svenskar.

Tillsammans med generaldirektör Gunnar Holmgren från Försvarets materielverk besökte ÖB på fredagen försvarsministern för att redovisa den läxa de fick den 15 november, då Sten Tolgfors krävde svar på en rad frågor om de svenska sjukvårdshelikoptrarna.

De skulle egentligen varit i Afghanistan 2007 men kan nu efter flera förseningar vara på plats tidigast 2011.

"Sett från ett professionellt militärt perspektiv är helikopterfrågan nu löst", säger ÖB på Försvarsmaktens hemsida. Enligt denna har Sverker Göranson vid sitt besök i Afghanistan i december fått garantier av andra Isaf-stater att tillgången på sjukvårdshelikoptrar i svenskarnas ansvarsområde ska öka.

Det är främst den amerikanska förstärkningen av insatsen i Afghanistan som möjliggör att fler sjukvårdshelikoptrar kan stationeras på Marmal, den flygplats där Tyskland för befälet. Det skriver också Försvarsmakten.

"I början av december tillkännagav den amerikanske presidenten Barack Obama att han skulle skicka ytterligare 30 000 soldater till Afghanistan. Samtidigt uppmanades de 41 andra länderna som har trupper i landet att också bidra med förstärkningar", skriver Försvarsmakten i sin information.

"Jag har fått redovisat sådana åtaganden att jag känner mig trygg vad det gäller svenska och andra soldater i vårt ansvarsområde", lyder ÖB:s kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.