Annons
Nyheter

ÖB: Behövs ingen ny försvarsdoktrin

Det behövs inte någon ny försvarsdoktrin eller fast militär på Gotland, anser ÖB Sverker Göranson.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2014
Foto: LEIF R JANSSON / TT

Men politikerna vill ha mer fokus på ön.

Efter ett längre möte i försvarsutskottet på torsdagen, avvisade Sverker Göranson folkpartiledaren Jan Björklunds krav på en ny försvarsdoktrin efter Rysslands agerande i Ukraina.

Annons

– Jag vidhåller min uppfattning att den doktrin och den organisation som vi håller på att bygga är rätt väg. Att ha tillgängliga verktyg i Försvarsmakten att kunna, med hänsyn till politiska beslut och annat, agera, säger Göranson.

Folkpartiet håller inte helt med.

– Jag har lite svårt att se att den nuvarande doktrinen styr mot den nationella försvarsdimensionen, säger partiets talesman i försvarsfrågor Allan Widman.

Något fast försvar på Gotland behövs inte heller, enligt ÖB.

– Man ska plocka dit resurser, även militära, med hänsyn till hur saker och ting utvecklar sig, det vill säga olika operativa beslut med hänsyn till händelseutvecklingen. Jag står fast vid att om man väljer att lägga sakerna i korgen, så är det att binda ena handen på ryggen.

Peter Hultqvist, Socialdemokraternas talesman i försvarsfrågor, anser att den militära närvaron på Gotland måste öka.

– I en krissituation är det så att den som kontrollerar Gotland också har kontroll över luft och sjövägarna till Baltikum. Det kommer att vara viktigt vem som har det, och Gotland är svenskt territorium, så vi måste ha det greppet, säger han och tillägger:

– Hur det ska ske får man naturligtvis diskutera med Försvarsmakten, men en målsättning med högre militär närvaro på Gotland är väldigt viktig. Men det behöver inte låsas i fasta installationer.

Allan Widman efterlyser däremot mer fasta installationer och materiel för att förkorta tiden från upptäckt av hot till handling.

– Det behövs inte något nytt regemente, men talar vi om luftvärn, stridsvagnar, mekaniserade förband och robotförband, behöver materielen finnas tillgängliga, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons