Annons
Nyheter

Ö-landet som är fredligast på jorden

Varma källor, vulkaner, vacker natur – och harmoni?
Island rankas för 13:e året i rad som det mest fredliga landet på jorden, i en alltmer orolig värld.
Världen • Publicerad 12 juni 2020
Två pojkar passerar ett tomt torg framför Hallgrímskirkja i Reykjavik i slutet av april, då landet meddelade lättnader i coronarestriktionerna.
Två pojkar passerar ett tomt torg framför Hallgrímskirkja i Reykjavik i slutet av april, då landet meddelade lättnader i coronarestriktionerna.Foto: Egill Bjarnason/AP/TT
Restauranggäster firar vår i Reykjavik i slutet av april, då landet i flera dagar noterat noll nya coronafall och meddelade lättnader i restriktionerna.
Restauranggäster firar vår i Reykjavik i slutet av april, då landet i flera dagar noterat noll nya coronafall och meddelade lättnader i restriktionerna.Foto: Egill Bjarnason/AP/TT

Detta enligt ett årligt fredsindex från tankesmedjan Institute for Economics and Peace (IEP). En mindre ökning i mordfrekvensen och ökade militära utgifter gör dock att landet får en aningen lägre fredspoäng än förra året.

IEP väger samman faktorer som ländernas relationer med andra stater, inhemska konflikter, inblandning i internationella konflikter, våldsam kriminalitet, terrorism och politisk instabilitet.

Annons

Efter Island kommer Portugal, Österrike, Danmark och Tjeckien. Sverige rankas på tionde plats, efter Finland men före Norge. Längst ner på listan hamnar Afghanistan, följt av Syrien, Irak, Sydsudan och Jemen.

Den genomsnittliga fredligheten i världen minskade för nionde gången under de senaste tolv åren, samtidigt som gapet mellan de mest fredliga och de minst fredliga länderna ökar, enligt IEP:s mått.

Tankesmedjan varnar också för att coronakrisen kommer att ge minskad politisk stabilitet, försämrade internationella relationer och öka risken för konflikter och våld.

Men i vissa delar av världen finns ljuspunkter. Honduras, Armenien, Sydafrika, Azerbajdzjan och Bahrain är fem länder som fortfarande återfinns på den nedre halvan av listan – men där fredligheten ökat som mest, enligt IEP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons