Nyheter

Nytt stort varsel på Volvo

Varslet i juni om att säga upp 1 200 personer på Volvo Personvagnar i Göteborg och Olofström samt säga upp kontraktet med 500 hundra konsulter räcker inte.
Nyheter • Publicerad 12 september 2008

Ytterligare 900 anställda måste bort.

– Vi ser en övertalighet på ungefär 900 personer med tanke på de lägre försäljningen. Vi måste anpassa oss till den nya kostymen och kan inte hålla på och bygga upp lager, säger Olle Axelson, informationschef på Volvo PV, till TT.

När det nya storvarslet ska läggas är ännu oklart.

– Vi lägger inga varsel i dag. Vi ska se över hur vi ska lösa övertaligheten. En neddragning i Torslanda drar också med sig neddragningar i Skövde och Olofström, säger Olle Axelson.

Bolaget har bestämt sig för att det tredje skiftet på Torslandafabriken, som skulle ha lagts ner vid årsskiftet, dras in redan i början av oktober enligt Olle Axelson.

Något formellt varsel har inte lagts än. Dagens besked är mer en förvarning om vad som ska komma.

– Vi har fått information om att det finns en övertalighet till följd av sjunkande försäljning, säger Mikael Sällström, IF Metalls representant i Volvo PV:s styrelse.

– Vi vet att övertaligheten består av 600 personer på Volvo Torslanda och sedan 300 fördelade mellan Olofström och Bulycke.

Olofström gör karosserna till Volvobilarna, Bulycke i Göteborg arbetar med motorerna och sorterar organisatoriskt under Volvo Skövde.

Varslet är ett i raden på Volvo och stämningen bland de anställda är pressad.

– I ett sådant här läge är var och en sig själv närmast och oron är stor, säger Sällström.

Han har under sina 28 år på Volvo varit med om allt ifrån fyradagarsvecka till kraftiga nedskärningar, men aldrig ett läge som nu där ingen riktigt vet vad som väntar.

– Jag har aldrig varit med om något värre, säger Sällström.

Facket får fortlöpande information från företaget och visste redan tidigare att marknaden sviktade.

– Man ser inte några volymökningar under 2009, säger han.

TT: När tror du att det vänder för Volvo?

– Jag har inte en aning. Jag hoppas bara att det sker så fort som möjligt.

TT: Volvo PV får ny chef nu när Fredrik Arp avgår. Gör det någon skillnad?

– Förhoppningsvis gör nye chefen ett bra jobb. Men jag tror inte på frälsarteorin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.