Nyheter

Nytt röstkaos i regionvalet

Ännu ett fel i regionvalet har nu upptäckts.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2014
Foto: 

Under thrillerbetonade timmar tvingades Dan Hovskär (KD) uppleva hur han omväxlande åkte in och ut ur landstingsfullmäktige.

Nu överklagar han rösträkningen.

BT skrev i helgen om hur ett fel upptäcktes i regionvalet. Då gick länsstyrelsen ut och beklagade att det blivit fel i redovisningen av personrösterna i två distrikt. Ett av dem är ett distrikt i Borås.

Men samtidigt som dessa kontroller gjordes på plats bland alla valsedlar i Trollhättan fanns även kommun- och regionpolitikern Dan Hovskär från Falköping där. Han hade upptäckt ett fel när det gällde de egna personkryssen.

– Jag följde först spänt rösträkningen över nätet. Jag noterade att jag var uppe i 528 kryss.

Personkryssen skulle avgöra om han kom in i landstingsfullmäktige eller inte. Varenda röst var viktig om han skulle lyckas komma över spärren för personvalskryss på fem procent.

Hovskär blev mycket förvånad då antalet kryss för hans del minskade med två röster när sluträkningen var klar. När han ringde till länsstyrelsen för att fråga hur det kunde bli så blev han erbjuden att komma till Trollhättan och se på när de räknade om hans röster.

Han fick först stå vid sidan och se hur rösterna i Falköping räknades. Då upptäcktes det att han hade tre röster mer i Falköping.

– Det var just tre som fattades för att jag skulle få en ordinarie plats. Så det var rätt dramatiskt där.

Personalen var ändå osäker, så Falköping räknades om ytterligare en gång.

Men dramatiken var inte över för det.

– Då började de räkna alla mina kryss och kristdemokraternas röster i Skaraborg. Då ropade de på mig igen och då visade det sig att det var en felregistrerad i Skövde också.

Där skulle en annan kandidat ha ett kryss som hamnat på Hovskär, så då åkte han lika hastigt ur fullmäktige igen.

– Sedan räknade de i två timmar till. Då fick jag en röst till. Så det var en pärs av stora mått.

Han konstaterar att det från början var en ren slump att han upptäckte att det var fel i rösträkningen.

– Men man blir ju fundersam över att det blir sådana fel och att det blir så många fel som upptäcktes bara när jag var där. Man funderar ju över rättssäkerheten och om det finns andra fel.

Hovskär blev också uppmanad att överklaga.

– Så nu har jag skickat in en överklagan avseende slutlig rösträkning och mandatfördelning för att personkryssen för mig ska räknas om.

Han konstaterar att detta visar att varje röst är viktig.

– Precis alla mina röster behövdes ju. Men då gäller det också att rätt blir rätt.

BT har förgäves sökt de ansvariga på länsstyrelsen för en kommentar.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.