Annons
Nyheter

Nytt försök avliva aggressiva älgen i Lerum

En aggressiv älgko med två kalvar har skrämt upp befolkningen i Lerum sedan i höstas med närgångna utfall. Efter en ny attack har polisen beslutat att de tre älgarna ska avlivas.
Olycka • Publicerad 15 januari 2022
En älgko med två kalvar ska avlivas efter att ha attackerat en kvinna. Arkivbild på annan älg.
En älgko med två kalvar ska avlivas efter att ha attackerat en kvinna. Arkivbild på annan älg.Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

På torsdagen gick älgen till anfall mot en kvinna i 70-årsåldern och sparkade till henne med klövarna så att hon behövde sjukhusvård.

– Det här är samma älgfamilj som det rapporterats om tidigare inne i samhället. Älgarna rör sig i villaträdgårdar, gång- och cykelbanor och skolgårdar och gör utfall mot folk, säger Stefan Holm, polisens gruppchef i Lerum och den som tog beslutet om avlivning, till SVT Väst.

Annons

Redan i november beslutade polisen att älgfamiljen skulle avlivas men då lyckades jägaren inte komma åt den. Ett problem är svårigheten att använda kulvapen inom tättbebyggt område.

Enligt Stefan Holm ska de jägare han pratat med ha ansett att det är säkrast att skjuta kalvarna först, vilket skulle kunna få älgkon att återvända till skogs.

Det finns också de som tycker det är fel att skjuta älgfamiljen.

– Men jag vill understryka att en opinion varken gör till eller från. Jag grundar mitt beslut på inrapporterade händelser, inte på vad folk tycker, säger Holm till SVT.

För två år sedan hade kommunen liknande problem med en annan aggressiv älgfamilj. Då slutade det med avlivning av djuren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons