Nyheter

Nytt dödligt bombdåd i Bagdad

Minst fem personer dödades och 27 skadades när en bil exploderade nära inrikesdepartementet i Bagdad.
Nyheter • Publicerad 26 december 2011

Gärningsmannen utnyttjade att huvudgrindarna till departementet öppnades för att släppa in elektriker som skulle utföra underhållsarbeten. Han trampade då på gasen och körde sin bil rätt in på anläggningen och detonerade sprängladdningen.

Enligt AFP dödades fem personer och 27 skadades. Reuters skriver att minst sex dog.

Dådet skedde samtidigt som USA:s vicepresident Joe Biden ringt ett stort antal samtal till Bagdad och manat till dialog för att reda ut den politiska krisen.

Iraks sköra samlingsregering riskerar att spricka, bland annat sedan den shiitiske premiärministern Nuri al-Maliki anklagat den sunnimuslimske vicepresidenten Tariq al-Hashimi, som tillhör sekulära Iraklistan, för att ha en egen "dödspatrull" bestående av livvakter.

Inrikesdepartementet har gett order om att al-Hashimi ska gripas för misstänkta terrorbrott, men denne befinner sig i den autonoma kurdiska regionen och har inte lämnats över till Bagdad.

För några dagar sedan kallade al-Maliki alla irakiska partier till överläggningar efter den djupnande krisen. Innan dess hade Iraklistan marscherat ut ur parlamentet och anklagat al-Maliki för att ha monopol på beslutsfattandet.

Irak skakas av en dramatisk politisk kris, samtidigt som USA:s sista stridande soldater just lämnat landet. I torsdags dödades ett 60-tal människor i olika bombdåd i Bagdad.

TT-Reuters-AFP

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.