Annons
Nyheter

Nytt antagningssystem kan fylla tomma platser

Utbildning • Publicerad 4 maj 2021
Riksrevisionen vill utreda ett gemensamt antagningssystem för yrkeshögskolan. Arkivbild.
Riksrevisionen vill utreda ett gemensamt antagningssystem för yrkeshögskolan. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Yrkeshögskolan expanderar kraftigt och Riksrevisionen rekommenderar att ett gemensamt antagningssystem för alla utbildningar utreds.

I dag kan en sökande tacka ja till flera olika utbildningsplatser, vilket kan vara en orsak till att platser sedan står tomma vid start. Myndigheten för yrkeshögskolan har själv lyft problemet, och Riksrevisionen kommer i sin granskning fram till att en gemensam antagning kan vara en smartare resursanvändning än att varje utbildning har sitt eget antagningssystem.

Annons

I stort lever dock yrkeshögskolan upp till riksdagens intentioner och utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden kommer till stånd, visar Riksrevisionens granskning.

Yrkeshögskolan består av eftergymnasiala yrkesutbildningar, som inte är högskoleutbildningar, till exempel för att bli specialistundersköterska, lärarassistent eller VVS-ingenjör. Vanligtvis är utbildningstiden två år.

Sedan starten 2009 har yrkeshögskolan växt från runt 23 000 platser om året till drygt 35 500 år 2019. Och expansionen kommer att fortsätta de närmaste åren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons