Annons
Nyheter

NYT: Vapenmöte mellan Kim Jong-Un och Putin

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un planerar att åka till Ryssland för att träffa president Vladimir Putin i september, rapporterar The New York Times.
Ryssland/Nordkorea • Publicerad 4 september 2023
Montagebild på Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.
Montagebild på Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.Foto: AP/TT

De båda ledarna väntas diskutera möjligheterna för Nordkorea att förse Ryssland med mer vapen för att använda i kriget mot Ukraina, uppger källor till tidningen.

Enligt tidningens källor vill Putin att Kim Jong-Un skickar artillerigranater och pansarvärnsrobotar till Ryssland, och att Nordkorea i utbyte får avancerad teknik för satelliter och atomubåtar. Kim Jong-Un uppges också vilja ha matstöd till sitt utarmade land.

Annons

Kim Jong-Un, som sällan lämnar Nordkorea, väntas resa i ett bepansrat tåg från huvudstaden Pyongyang till Vladivostok där Putin förmodas ta emot honom.

I staden pågår toppmötet Eastern Economic Forum mellan den 10 och 13 september och eventuellt är det någon gång under dessa dagar som de båda kommer att mötas.

I onsdags i förra veckan varnade Vita huset för att man genom underrättelseinformation kommit över uppgifter om att Putin och Kim Jong-Un hade utväxlat brev som rörde ett eventuellt vapenavtal.

Under måndagen, efter The New York Times avslöjande, bekräftade Vita huset att man har uppgifter om att ett samtal mellan Kim Jong-Un och Putin väntas i Ryssland, rapporterar AFP.

– Som vi har varnat för offentligt, fortskrider vapenförhandlingar mellan Ryssland och Nordkorea, säger Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

I onsdags konstaterade Watson att uppgifter tyder på att Rysslands och Nordkoreas samarbete "utvecklas aktivt".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons