Nye ECB-chefen inledde med skräll
Han tillträdde i tisdags. På torsdagen kom den nye ECB-chefen Mario Draghis första drag – en sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,25 procent.
– Tidpunkten överraskar rejält, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.
Men även om sänkningen var oväntad är den på många håll önskad – skuldkrisen i Europa tynger allt mer och finansmarknaderna letar efter lättnader.
Vansklig strategi
Det finns dock trovärdighetsproblem, anser Robert Bergqvist. För även om sänkningen var väntad, fast först senare i år, är strategin vansklig. Det kan tolkas som att ECB agerar ur ett statskrisperspektiv och därmed går ifrån sitt primära jobb, att kontrollera inflationen som nu ligger kring tre procent, långt över ECB-målet strax under två procent.
– Det kan påverka förtroendet, säger Bergqvist.
Att nye ECB-chefen kommer från krislandet Italien gör inte den saken bättre.
Men vid den efterföljande presskonferensen försökte han övertyga om att både tillväxten och inflationen är på väg ner och att det mycket väl finns skäl för en räntesänkning redan nu.
Påverkar Sverige
ECB:s drag lär få följdeffekter i Sverige.
– Då ökar trycket på Riksbanken, kanske inte att sänka, utan att i första hand plocka bort de planerade kommande höjningarna, säger Robert Bergqvist.
För när ECB nu sänker räntan ökar ränteklyftan gentemot den svenska Riksbankens styrränta till 0,75 procentenheter. Det kan stärka kronan oönskat mycket när valutaplacerare styr om flödet till Sverige, där de får bättre ränta på pengarna, vilket är ytterligare ett skäl för Riksbanken att avstå från räntehöjningar eller rent av sänka.
Den omedelbara reaktionen blev också en stärkt krona. Samtidigt steg aktiebörserna initialt.