Annons
Nyheter

Nyanlända ska få sexupplysning

Många nyanlända kommer från länder med en annan syn på sex och samlevnad än Sverige. Nu ger regeringen 3,7 miljoner kronor till RFSU för sexualupplysning riktad mot den gruppen.
– Oerhört angeläget, säger socialminister Annika Strandhäll (S).
Publicerad 3 maj 2018
Foto: 11720

Syftet med satsningen är att sprida kunskap om sexuella och reproduktiva rättigheter till nyanlända kvinnor, men också att nå männen.

– Vi kan konstatera att en del av de kvinnor som finns i den här gruppen med nyanlända kommer från samhällen där det råder helt andra normer, lagar och regler. Det här projektet ger den här gruppen kvinnor bättre möjlighet till kunskap om de sexuella och reproduktiva rättigheter som man har i Sverige, säger Annika Strandhäll.

Annons

I projektet ingår filmer på olika språk och kring olika teman. Det ingår också skräddarsydda utbildningar som riktar sig till tolkar.

– Det handlar ju om att höja kunskapsnivån och nå fram till den här gruppen av kvinnor som vården ibland har svårare att nå än andra grupper, säger Annika Strandhäll, som erkänner att det är ett eftersatt område.

Satsningen har sprungit ur en kartläggning som RFSU påbörjade 2016 och är inget som har vuxit fram ur Metoo-kampanjen, enligt Annika Strandhäll.

– Men det är ju en satsning som faller väldigt väl in i både den debatt som följer på Metoo-kampanjen och hela den debatt vi haft i Sverige om vikten av att de nyanlända kvinnor som kommer hit får justa och bra förutsättningar att integreras i Sverige, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons