Nyheter

Nya Zeeland coronafritt: "Tog en liten dans"

Nya Zeeland trappar ner coronarestriktionerna till det som kallas nivå ett. Detta då landet inte hittat några pågående fall av covid-19. Premiärminister Jacinda Ardern säger att hon firade med "en liten dans" med dottern Neve.
Nya Zeeland • Publicerad 8 juni 2020
En nöjd Jacinda Ardern på måndagen.
En nöjd Jacinda Ardern på måndagen.Foto: Mark Mitchell/New Zealand Herald/AP/TT

Den enda kvarvarande bekräftat covid-sjuka personen i Nya Zeeland rapporteras ha varit en kvinna i 50–60-årsåldern i Auckland, men hon har nu alltså tillfrisknat.

Nivå ett börjar gälla på tisdagen och innebär att livet mer eller mindre kan återgå till det normala, förutom fortsatt hårda restriktioner gällande in- och utresor i landet.

– Vi kommer med största sannolikhet att se nya fall här igen. Det är inte ett tecken på att vi har misslyckats, säger premiärminister Jacinda Ardern under en presskonferens.

"Hakade på"

Både Ardern och andra ser ändå nollsiffran som en milstolpe. På frågan hur hon reagerat när hon fick beskedet säger Ardern att hon "tog en liten dans" med dottern Neve, som snart fyller två år.

– Hon blev smått förvånad men hakade på, utan att ha en aning om varför jag dansade runt i rummet, säger premiärministern och ler.

Nyzeeländare kan från och med tisdag åka vart de vill inom landet och göra vad de vill, men Ardern säger att alla borde föra dagbok över sina aktiviteter så att det går att spåra var de har varit.

Får försprång

Hon uppmanar även landets invånare att köpa lokalt producerade varor och att passa på att göra inrikesresor för att hjälpa ekonomin på fötter.

– Vi får nu ett försprång vad gäller ekonomisk återhämtning, eftersom vi vid nivå ett blir en av de öppnaste – kanske den öppnaste – ekonomierna i världen, säger Ardern.

Det är över två veckor sedan något nytt fall av covid-19 rapporterades i Nya Zeeland, som enligt WHO totalt har haft 1 154 fall. 22 personer i landet har dött efter att ha drabbats av sjukdomen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.