Annons
Nyheter

Nya Zeeland lättar på inreserestriktionerna

Nya Zeeland lättar på karantänkraven för anländande resenärer. Men för de flesta turisterna tas de bort först i oktober.
Nya Zeeland • Publicerad 3 februari 2022
Nya Zeeland lättar på inreserestriktionerna. På bilden huvudstaden Wellington. Arkivbild.
Nya Zeeland lättar på inreserestriktionerna. På bilden huvudstaden Wellington. Arkivbild.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Förändringarna innebär att vaccinerade nyzeeländare som återvänder från Australien inte behöver sitta i karantän från slutet av februari, och nyzeeländare som återvänder från andra håll i världen slipper det från och med mitten av mars, även om samtliga fortfarande måste isolera sig i hemmet.

För vaccinerade turister väntas karantänkravet lättas först i oktober.

Annons

Nya Zeeland har haft några av världens strängaste gränskontroller under pandemin. Ö-riket har krävt att de flesta anländande tillbringar tio dagar i karantän på hotell som kontrolleras av militären. Det har blivit en flaskhals för återvändande nyzeeländare, som fått finna sig i att ett lotteriliknande system har avgjort vilka som får karantänplatserna, och därmed vilka som kunnat flyga hem eller inte.

De stränga reglerna har antagligen gjort att landet kommit lindrigt undan i pandemin, men på senare tid har de ifrågasatts allt mer högljutt, eftersom omikronvarianten redan sprids i landet.

Gravid journalist belyste

Problematiken har nyligen uppmärksammats då den gravida journalisten Charlotte Bellis blivit strandad i Afghanistan, då hon fått avslag på sin ansökan om att få komma hem för att föda. Först efter att fallet fick internationell uppmärksamhet backade myndigheterna och gav henne en plats i karantän och hon skriver på Twitter att hon ska återvända hem för att föda i mars.

– Det råder ingen tvekan om att det varit en av de svåraste delarna av pandemin i Nya Zeeland, säger premiärminister Jacinda Ardern om de hårda gränsreglerna.

Samtidigt anser hon att reglerna behövts.

– De har inneburit att inte alla kunnat komma hem när de velat. Men det har också inneburit att covid inte kunde komma in när den ville heller.

Nya Zeeland har en vaccinationsgrad på 93 procent för de över tolv år. Hittills har bara 53 personer avlidit med covid, av en befolkning på 5 miljoner invånare.

Vill prata väder

Ekonomin har också gått hyfsat under pandemin. Arbetslösheten på 3,2 procent är den lägsta sedan man började föra kvartalsstatistik 1986. Men regeringen har lånat kraftigt och bostadspriserna har skenat.

Jacinda Ardern säger att vädret snart kan vara det huvudsakliga samtalsämnet igen, när vi anpassat oss till ett liv efter pandemin.

– Vi har kommit långt på vår resa mot det målet. Vi är bara inte riktigt där än, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons