Annons
Nyheter

Nya virusfall stänger delar av Peking

Invånare i elva bostadsområden i Fengtai i södra Peking får inte lämna sina hem på grund av nya konstaterade coronavirusfall kopplade till den enorma jordbruksmarknaden Xinfadi i närheten.
Inga turister från andra provinser får nu resa till huvudstaden.
Kina • Publicerad 13 juni 2020
Polis vid ingången till köttmarknaden i Peking.
Polis vid ingången till köttmarknaden i Peking.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

På fredagen rapporterade den kinesiska huvudstaden sex nya coronafall där människor som smittats i Kina fått symtom. Tre av de insjuknade arbetar på Xinfadimarknaden och de andra har nyligen besökt den.

Dessutom har, av 517 personer som testats på marknaden, 45 personer konstaterats bära på smittan utan att ha symtom, enligt en företrädare för stadsdelen Fengtai. Kina redovisar smittade personer med symtom separat från personer utan.

Skolor stängs

Annons

Runt marknaden, som gör anspråk på att vara Asiens största jordbruksgrossistmarknad, kommer vakter att stå dygnet runt under stängningen.

– I linje med principen att sätta befolkningens säkerhet och hälsan i första rummet har vi vidtagit nedstängningsåtgärder för Xinfadimarknaden och omgivande områden, säger Chu Junwei, som representerar myndigheterna.

Nio skolor och förskolor i närheten har stängts och sportevenemang ställs in.

Enligt marknadens sajt säljs mer än 1 500 ton fisk och skaldjur, 18 000 ton grönsaker och 20 000 ton frukt på marknaden varje dag.

Fler än 10 000 människor med kopplingar till marknaden kommer nu att testas, enligt myndigheterna. Tidigare har myndigheterna stoppat handeln med nöt- och lammkött vid Xinfadimarknaden.

Förutom Xinfadimarknaden har myndigheterna även stängt en fiskmarknad för desinficering och provtagning, eftersom en smittad person varit där.

Pekings marknadstillsynsmyndighet har beslutat om en inspektion av färskt och fruset kött, fågel och fisk i mataffärer och på cateringfirmor.

Lyfta restriktioner

Oron för en andra våg är stor i många länder där coronavirusets spridning har kommit under kontroll, så även i virusets ursprungsland Kina, där omfattande nedstängningar infördes efter att sjukdomen började spridas i storstaden Wuhan i slutet av förra året. Restriktionerna har dock lyfts i takt med att smittspridningen avtagit, och de flesta fall som rapporterats de senaste veckorna är kinesiska medborgare som bor utomlands och som testats när de återvänt till Kina.

Sportevenemang i Peking ställs in och lågstadieskolor som skulle ha öppnats på måndag kommer att fortsätta att hållas stängda på grund av de nya fallen, meddelar myndigheterna.

I hela landet konstaterades på fredagen elva nya fall av covid-19 med symtom. Endast de sex i Peking tros ha smittats i landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons