Annons
Nyheter

Minst sju döda i tornador i USA

Minst sju döda och tiotals skadade rapporteras från sönderslitna samhällen i den amerikanska mellanvästern och södern, sedan en monsterstorm dragit fram.
Hundratusentals hushåll saknar ström.
USA • Publicerad 1 april 2023
En kvinna bärs ut till en ambulans från en stormhärjad brandstation i Little Rock, Arkansas, USA.
En kvinna bärs ut till en ambulans från en stormhärjad brandstation i Little Rock, Arkansas, USA.Foto: Staci Vandagriff/AP/TT
Taket till en teaterbyggnad har rasat, mitt under en rockkonsert i Belvidere i Illinois.
Taket till en teaterbyggnad har rasat, mitt under en rockkonsert i Belvidere i Illinois.Foto: Matt Marton/AP/TT

I länet Sullivan County i delstaten Indiana krävdes tre dödsoffer. Stormen förstörde hus och flera personer saknas i huvudorten Sullivan, meddelar räddningstjänstens chef Jim Pirtle på söndagen.

Skadorna i den södra delen av staden är stora, rapporterar lokala medier.

Rev ner teatertak

Annons

Minst en person har omkommit och flera har skadats sedan en tornado rivit ner taket under en hårdrockskonsert i delstaten Illinois på fredagskvällen.

260 människor hade samlats när taket till teatern i staden Belvidere kollapsade. Minst en person har omkommit och ett 30-tal skadats, enligt räddningstjänsten.

Enligt en första bedömning föll taket in i samband med att en tornado drev fram i staden, uppger polisen.

– Kaos, absolut kaos, beskriver polischefen Shane Woody situationen på platsen.

Även från flera andra delstater rapporteras om dödsfall, skadade människor, strömavbrott och materiella skador efter kraftiga oväder.

Tar skydd på toaletter

Delar av Arkansas huvudstad Little Rock slogs sönder av en tornado på fredagen. Minst en person dödades och ett 30-tal skadades, varav några allvarligt, uppger myndigheterna.

Stora materiella skador har rapporterats från stadens förorter och tv-bilder visar mängder av tak som slitits loss. Alla flyg ställdes in på flygplatsen Clinton National Airport och passagerare och personal beordrades att tillfälligt söka skydd på toaletter och i andra säkra områden.

I staden Wynne i nordöstra Arkansas har ytterligare två personer rapporterats omkomna.

Nya vädervarningar

I åtminstone 15 delstater har meteorologer varnat för oväder de kommande dagarna. Vädervarningar har utfärdats för tornador likt dem som för en vecka sedan dödade över 20 människor i Mississippi.

– Det kommer att komma många åskoväder, tornador, kraftiga vindar och hagelstormar, säger Victor Gensini, meteorolog i Illinois, till AP.

Annons

Det gäller även Chicago, som annars sällan drabbas av tornador.

Dessutom varnar myndigheter i fyra delstater, från Texas till New Mexico, om stor brandfara med torka och varma temperaturer i kombination med kraftiga vindar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons