Annons
Nyheter

Nya uppgifter om möjlig Nord Stream-sabotör

En pro-ukrainsk grupp kan ligga bakom sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2, skriver The New York Times med hänvisning till "högt uppsatta källor".
Nord Stream • Publicerad 7 mars 2023
Gasläckan vid Nord Stream 2 utanför Bornholm den 29 september. Arkivbild.
Gasläckan vid Nord Stream 2 utanför Bornholm den 29 september. Arkivbild.Foto: Danska Forsvaret

Dessa amerikanska källor ska ha gått igenom nya underrättelseuppgifter och tror att sabotörerna troligtvis var ukrainska eller ryska medborgare, eller både och.

Inget i uppgifterna pekar på inblandning av den ryska regeringen. Inte heller finns bevis för att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj eller hans toppmilitärer var delaktiga, eller att förövarna agerade med koppling till den ukrainska regeringen.

Annons

Dessutom finns enligt källorna inget som tyder på inblandning från amerikanska eller brittiska medborgare, rapporterar tidningen.

Vaga uppgifter

Källorna medger att det inte är mycket de vet om förövarna och deras tillhörighet.

Granskningen av den nyligen insamlade informationen kan tyda på att det handlar om oppositionella mot Rysslands president Vladimir Putin. Men inga medlemmar pekas ut eller vem som ledde och betalade operationen.

I själva verket vill källorna inte alls specificera vad för slags ny information det är, hur den samlades in eller något om styrkan av bevisen. Några säkra slutsatser kan inte dras, lyder deras omdöme.

Fyra läckor

Fyra läckor upptäcktes i september på Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön. Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm.

Svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

I november bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna hade utsatts för grovt sabotage.

Statsminister Ulf Kristersson (M) ville på måndagskvällen inte kommentera artikeln i The New York Times med hänvisning till pågående förundersökning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons