Annons
Nyheter

Nya uniformer skapar textiljobb i Östersund

När de nordiska länderna går samman om ett nytt uniformssystem står svenska Woolpower för underställen.
Ekonomi • Publicerad 11 februari 2022
Det nya uniformssystemet Nordic Combat Uniform har underställ från svenska Woolpower.
Det nya uniformssystemet Nordic Combat Uniform har underställ från svenska Woolpower.Foto: Försvarets materielverk

I veckan skrevs kontakt på vilka som ska tillverka det gemensamma nordiska stridsuniformssystemet Nordic Combat Uniform System. Svenska Woolpower kommer att tillverka underställen.

Nu räknar företaget med att nyanställa ett 60-tal personer, vilket är något av en utmaning.

Expansiv fas

Annons

Tidigare har Woolpower i samarbete med Arbetsförmedlingen etablerat sömnadsskolor, berättar Woolpowers vd Linus Flodin.

– Vi måste utbilda vår egen personal. Den lilla fördel vi har haft är att Sverige tagit emot många nysvenskar med en annan sömnadskultur.

– Nu går vi ut mer eller mindre nationellt och söker folk. Vi kan inte längre hålla oss bara kring Östersund.

Woolpower befinner sig i en expansiv fas och i juni beräknas den nya textilfabriken i Östersund stå klar. Då har man hela produktionen samlad på ett ställe – beredning, stickning och sömnad.

– Mycket av textilindustrin, och definitivt det som är arbetsintensivt har flyttat bort från Sverige. Där avviker Woolpower. Vi är arbetsintensiva för att vi syr, vi är inte en operatör som kör tio maskiner. Det kommer att vara runt 200 personer som faktiskt sitter och håller på med textilarbete i Östersund.

Olika kamouflage

Uniformerna får samma grundutförande i alla fyra länder. Det som skiljer är ytterplaggens kamouflagemönster, där varje land får ett eget mönster. I uniformssystemet ingår också kläder för de djungel- och ökenmiljöer som är vanliga under internationella insatser.

Kläderna har designats för att passa både män och kvinnor.

Kringutrustning som hjälmar, handskar, kängor och personlig skyddsutrustning ingår inte i ramavtalet, utan upphandlas självständigt av varje land.

Finland är först ut med leveranser i slutet av 2022. Sverige får sina uniformer under hösten 2024, enligt Försvarets materielverk. Då ersätts dagens svenska uniform, modell 90, som är runt 30 år gammal.

Fakta: Nordic Combat Uniform System

Nordic Combat Uniform-projektet inleddes 2016 och genomförs som en del av Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO).

Det samlade värdet av hela NCU-projektet under den sjuåriga kontraktsperioden 2021–2027 uppgår som mest till 425 miljoner euro för samtliga fyra länder.

Leverantör är norska Oskar Pedersen AS som tillsammans med en rad partnerns, däribland svenska Woolpower, kommer att leverera kläderna.

Källa: Försvarets materielverk

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons