GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya samtal om långvariga tvisten i Venezuela

Det var över ett år sedan sist. Men nu uppges Venezuelas diktatoriske ledare Nicolás Maduro vilja förhandla med oppositionen igen.
Venezuela • Publicerad 24 november 2022
Nicolás Maduro. Bild från i början av november.
Nicolás Maduro. Bild från i början av november.Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

"Dialogen mellan Maduros regering och Venezuelas opposition återupptas den 25 och 26 november", alltså redan på fredagen, skriver grannlandet Colombias president Gustavo Petro på Twitter.

Norge har medlat i konflikten sedan 2018, då Maduro sade sig ha vunnit ett val som kraftigt ifrågasattes av omvärlden. Många västmakter började i stället se oppositionsledaren Juan Guaidó som landets rättmätige president.

Kompromissamtalen mellan sidorna har legat nere sedan i oktober förra året. Båda sidor tros nu vara måna om en stabil och rättvis situation inför nästa presidentval, 2024.

Maktbalansen i regionen har också ändrats. Colombias nye vänsterpresident Petro knyter band till Maduro för att få stöd i det landets fredsprocess. Maduros regim stärks också av att omvärlden i skenet av Ukrainakriget desperat ropar efter fossila bränslen. Venezuela tros ruva på så mycket som en femtedel av hela världens oljereserver.

Enligt Guaidó-sidan är dock ingenting ännu klart. "Möjlig" enighet om nya förhandlingar måste offentliggöras av antingen "officiella källor" eller av Norge, heter det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.