Annons
Nyheter

Egna regler i Uppsala – en vaccindos kan räcka

Personer som redan haft covid-19 ska vaccineras endast med en vaccindos, enligt nya bud från Region Uppsala.
Folkhälsomyndighetens vaccinchef öppnar för liknande rekommendationer i hela Sverige.
Coronaviruset • Publicerad 8 april 2021
Sprutor som laddats med vaccin. Arkivbild.
Sprutor som laddats med vaccin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Uppsalabor som haft bekräftad smitta kommer, förutom att endast få en dos, också att vaccineras först sex månader efter positivt test. De nya riktlinjerna är Uppsalas egna och är inget som bestämts av Folkhälsomyndigheten, som annars ger rekommendationer över hur vaccinationerna ska gå till.

– Vi är väldigt trygga i att fatta några egna beslut, säger Mikael Köhler, sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Annons

Regionerna har förpliktat sig att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer i en överenskommelse med regeringen, men myndighetens vaccinchef Sören Andersson är inte särskilt upprörd över Uppsalas drag.

– Det är rekommendationer så "bryta" är ett starkt ord. Man kan göra avvikelser om det finns skäl för det, säger han.

Kan bli nationellt

Just "en-dos-strategin" för personer som redan varit smittade kan ändå bli aktuell på nationellt plan framöver.

– Det har diskuterats en hel del i professionen och tillämpas också en del internationellt. Vi har sagt att det kan bli aktuellt när det kommer till fas 4 och möjligen fas 3, säger Sören Andersson.

TT: När kommer rekommendationer för de faserna?

– Vi har inte satt någon exakt tidpunkt.

Värre än någonsin

Region Uppsalas sjukvårdsdirektör är övertygad om att en dos för de som har haft covid-19 ger ett lika bra skydd mot sjukdomen som två doser.

– Vi är trygga och säkra att det fungerar, sade Mikael Köhler på en minst sagt mörk pressträff på torsdagen som beskrev coronaläget i regionen.

– Det är mer belastat än vad det någonsin har varit, hävdade han.

Särskilda regionala förhållanden kan vara orsak till avsteg i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, enligt Sören Andersson.

– De kan ha goda skäl till det. De har en svår epidemiologisk situation i Uppsala med mycket smittspridning och tung belastning på sjukvården, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons