Annons
Nyheter

Nya regler för pant och retur

Fler drycker i plast- och metallförpackningar ingår sedan årsskiftet i pant- och retursystemet. Samtidigt tar Naturvårdsverket över som tillsynsmyndighet från Jordbruksverket.
Miljö • Publicerad 15 januari 2023
Även juicer och grönsaksdrycker omfattas numera av pantsystemet. Arkivbild.
Även juicer och grönsaksdrycker omfattas numera av pantsystemet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Från den 1 januari omfattas även drycker som huvudsakligen består av grönsaks-, frukt- eller bärjuice av kravet på att ingå i ett retursystem, meddelar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Under en övergångsperiod finns möjlighet för berörda verksamheter att söka dispens för att kunna anpassa systemen för fler förpackningar.

Annons

Den som säljer drycker i plastflaskor eller metallburkar ansvarar för att kontrollera att förpackningarna har rätt märkning och tillhör ett godkänt retursystem.

De nya reglerna innebär också en ny tillsynsavgift för producenter eller importörer på området. Avgiften tas ut för varje kalenderår och baseras på mängden plastflaskor och metallburkar som skickats ut på den svenska marknaden under föregående år. Beroende på mängd är avgiften på mellan 2 000 och 40 000 kronor.

Informations- och tillsynsansvaret för pant och retur har länge legat hos Jordbruksverket. Men nu flyttas ansvaret över till Naturvårdsverket där det samordnas med annan förpackningslagstiftning.

Fakta: Nya avgifter

För producenter som antingen tappar konsumtionsfärdig dryck i plastflaska eller metallburk eller för in detta till Sverige införs en ny tillsynsavgift.

För varje kalenderår ligger avgiften på:

2 000 kronor för 0-100 000 flaskor eller burkar.

10 000 kronor för 100 001-1 000 000 flaskor eller burkar.

30 000 kronor för 1 000 001-10 000 000 flaskor eller burkar.

40 000 kronor för fler än 10 000 000 flaskor eller burkar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons