Annons
Nyheter

Nya pengar för att korta miljöprocesser

Budget • Publicerad 19 september 2023
Vill få till snabbare miljöprövningar. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.
Vill få till snabbare miljöprövningar. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen satsar 123 miljoner kronor per år för att snabba på tillstånds- och tillsynsprocesserna för miljöprövningar.

Enligt regeringen har många företag lyft problemen med långa tillståndsprocesser. Processerna uppges vara ett stort hinder för företag att ställa om klimatmässigt.

Annons

De föreslagna pengarna ges per år från 2024 till 2026 enligt förslaget i nästa års budget. Länsstyrelserna får 100 miljoner kronor per år, domstolarna 10 miljoner kronor per år och Naturvårdsverket 13 miljoner kronor per år.

"Sverige har en stark miljölagstiftning, och det är en också en konkurrensfördel för svenska företag. Det är själva tillståndsprocesserna som måste bli enklare och effektivare", säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons