Annons
Nyheter

Nya patientavgifter klubbade i regionerna

Sjukvård • Publicerad 2 februari 2023
De svenska sjukvårdsregionerna har fastställt nivåerna på årets patientavgifter och högkostnadsskydd. Arkivbild.
De svenska sjukvårdsregionerna har fastställt nivåerna på årets patientavgifter och högkostnadsskydd. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

De svenska sjukvårdsregionerna har fastställt årets patientavgifter och högkostnadsskydd, skriver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i ett pressmeddelande.

Region Västernorrland höjde avgiften från 300 till 330 kronor för läkarbesök i primärvården och läkarbesök i den öppna specialiserade vården. Övriga regioner har inför 2023 inte förändrat någon av dessa avgifter.

Annons

Vid årsskiftet höjdes högkostnadsskyddet för öppen vård med 100 kronor till 1 300 kronor. Det skyddet gäller i alla regioner och innebär att en patient under ett år som mest betalar 1 300 kronor för öppen vård.

Ett område, Region Uppsala, är dock undantag och där betalar patienten som mest 1 200 kronor.

Högkostnadsskyddet för sluten vård höjdes vid årsskiftet med 10 kronor till 120 kronor per vårddag. Men i Region Östergötland betalar patienterna 100 kronor och i Region Uppsala 110 kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons