Annons
Nyheter

Nya kärnsamtal i sikte

Samtalen om Irans kärnenergiprogram ser ut att kunna återupptas, redan den här veckan.
Iran • Publicerad 3 augusti 2022
EU:s representant Enrique Mora och Irans chefsförhandlare Ali Bagheri Kani vid ett möte i Teheran i maj i år.
EU:s representant Enrique Mora och Irans chefsförhandlare Ali Bagheri Kani vid ett möte i Teheran i maj i år.Foto: Irans utrikesdepartement/AP/TT

Irans chefsförhandlare Ali Bagheri Kani var enligt utrikesdepartementet under onsdagen på väg till Wien för nya förhandlingar, för att "lyfta de grymma sanktionerna mot vårt land".

EU:s representant Enrique Mora är också på väg till Wien, skriver han själv på Twitter. Enligt AP ska även Robert Malley, USA:s särskilda sändebud för Iran, åka till förhandlingarna i Österrikes huvudstad.

Annons

I maj besökte en delegation från EU under ledning av Enrique Mora Iran för samtal om en väg framåt för kärnenergiavtalet. De samtalen uppgavs ha gått "bättre än förväntat", men varken de eller ytterligare samtal mellan Iran och USA i Qatar i juni ledde till ett genombrott.

Förra veckan lade EU:s utrikeschef Josep Borrell fram ett kompromissförslag som han uppmanade alla parter att godta för att "undvika en farlig kärnkraftskris". Iran uttryckte under onsdag optimism om det förslaget, som man uppger ska diskuteras i Wien.

Det tidigare avtalet slöts 2015 mellan USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Kina och Iran. Det innebar att Irans möjligheter att anrika uran begränsades i utbyte mot att ekonomiska sanktioner mot landet lyftes.

USA:s expresident Donald Trump rev 2018 upp avtalet och återinförde hårda sanktioner. Efter Trumps avgång har utsikterna för ett nytt avtal ljusnat.

Fakta: Iranavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA återinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har påverkat andra länders möjligheter att handla med Iran.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons